Glyfferne og bogstavmagien

1. klassernes kulturforløb handler om at finde glyfferne og bogstavmagien på biblioteket og sammen med scenograf Annika Nilsson og børnebibliotekar fra Lejre Bibliotek og Arkiv undersøge, hvor bogstaverne egentlig kommer fra.

Hver 1. klasse besøger ens lokale bibliotek en dag, 4 timer. Et besøg som via kunstneriske tilgange introducerer eleverne til den verden af magi og fantasi, som biblioteket rummer. Vores dages bibliotek er jo stadig et magisk sted, som rummer et utal af store, små, finurlige og ind imellem mærkelige bogstaver, der er sat sammen i mærkværdige sætninger, som fortæller fantastiske historier om os selv og vores verden.

 

Luk alle
Åben alle

Oplægget til dagen på biblioteket er at lege med bogstaverne og den sorte skrift som farve, og gennem legen sætte elever og lærere i forbindelse med deres egen indre kunstneriske bogstavmagiker.

Dagen starter med en fælles intro, hvor klassen møder bibliotekaren og kunstneren, som sammen åbner op for dagens muligheder på biblioteket. Sammen skal der fabuleres over og leges med bogstavernes form, ophav og anvendelsesmuligheder. Og så skal eleverne selvfølgelig også have en måske to finurlige bogstavhistorier med på vejen og finde sit eget yndlingsbogstav, som de arbejder videre med.

Resten af dagen foregår ude på tre forskellige bogstavstationer, som børnene skiftevis deltager i. Hver station indeholder aktiviteter, som børnene forholdsvis nemt kan gå til, og som rummer en legende tilgang, hvor eleverne kan slippe fantasien og kreativiteten løs.

Klassen skal inden besøget være delt i tre grupper.

De tre stationer har overskrifterne: Bogstavhavet, Glyfferne og Ordgenbruget og indeholder aktiviteter som at lave sit eget bogstavstempel, papirlandskaber og motiver af gamle bøger og sort blæk og tegne i sort sand og måske andre sjove øvelser. 

Da forløbet foregår på biblioteker, er der selvfølgelig også mulighed for at lege og undersøge stedets bøger, hvis eleverne har brug for et break i aktiviteterne.

Dagen slutter af med en fællesseance, hvor vi ser på de glyffer og tegn, som børnene har tryllet frem i løbet af dagen.

En del af dagens fællesskabte værker bliver tilbage på biblioteket og hængt op i en lille installation, som eleverne kan invitere deres forældre og søskende til at se, og som andre bibliotekslånere kan nyde godt af.

Kr. Hyllinge på Kr. Hyllinge Bibliotek
1.s. d. 1. februar kl. 9.00-13.00
1.t. d. 2. februar kl. 9.00-13.00

Bramsnæsvig på Kr. Hyllinge
1.a. d. 7. februar kl. 9.00-13.00
1.b. d. 8. februar kl. 9.00-13.00

Firkløverskolen på Hvalsø Bibliotek
1.årg. d. 9. februar kl. 9.00-13.00

Kr. Såby Skole på Hvalsø Bibliotek
1.b. d. 10. februar kl. 9.00-13.00

Hvalsø Skole på Hvalsø Bibliotek
1.a. d. 13. februar kl. 9.00-13.00
1.b. d. 14. februar kl. 9.00-13.00
1.c. d. 15.februar kl. 9.00-13.00

Kr. Såby Skole på Hvalsø Bibliotek
1.a. d. 16. februar kl. 9.00-13.00 

Trællerup på Lejre Bibliotek
1.a. d. 28. februar kl. 9.00-13.00

Allerslev Skole på Lejre Bibliotek
1.a. d. 1. marts kl. 9.00-13.00
1.b. d. 2. marts kl. 9.00-13.00
1.c. d. 3. marts kl. 9.00-13.00

Osted Skole på Lejre Bibliotek
1.a. d. 6. marts kl. 9.00-13.00

 

For at styrke samarbejdet mellem deltagende lærere og kunstner skal alle involverede lærere deltage i en tre timers lærerworkshop, hvor Annika gennemgår dele af forløbet.

De deltagende lærere kommer selv til at afprøve nogle af de kunstneriske øvelser fra forløbet og er sammen med Annika med til at forme besøget på biblioteket.
Workshoppen er udover forberedelse til billedforløbet også inspiration til, hvordan man som lærer selv kan arbejde med kunstneriske og kreative processer i egen undervisning.

Lærerworkshoppen afholdes d. 4. aug. kl. 8.30- 11.30
Sted: Hvalsø Kulturhus

Der er til alle kulturforløb lavet en survey, hvor både lærere og elever evaluerer deres oplevelse af kulturforløbet med kunstnere.

I evalueringen er der særligt fokus på at undersøge i hvilken grad kulturforløbene i Dronten er med til at styrke elevernes kreativitet og om de giver inspiration og metoder til at arbejde med kreative læringsprocesser.

Her link til lærerevalueringen:
https://www.lejre.dk/kultur-og-fritid/dronten/evalueringer/evaluering-1-kl-glyfferne-og-bogstavmagien/