4. Klasse - Har du sommerfugle i maven?
4. klassernes kulturforløb foregår både på deres lokale bibliotek i Lejre Kommune og på Roskilde Museum, hvor eleverne gennem fortællinger, gamle lege og historiske genstande får sat fokus på, hvor, hvornår og hvordan ordsprog og talemåder er opstået. Ved at inddrage museets historiske samling bliver almindelige talemåder og ordsprog gennem bevægelse og leg gjort konkrete for eleverne. Der skal blandt leges tampen brænder, og det skal mærkes, hvordan det er at have en klods om benet. Besøget på Roskilde Museum varer 2 timer, så der også er tid til selv at gå på opdagelse på museet.
Lejre Bibliotek og Arkiv står for forberedelsen af besøget på Roskilde Museum. Alle 4. Klasser inviteres ned på deres lokale bibliotek, hvor eleverne bliver præsenteret for ordsprog og talemåder i litteraturen, og hvor de gennem kreative øvelser skal give deres bud på betydningen af de mystiske måder at bruge ordene på.
Besøget på biblioteket er også inspiration til, hvordan man som barn i Lejre Kommune kan bruge sit lokale bibliotek.
Besøget på biblioteket skal sammen med besøget på Roskilde Museum give 4. Klasserne en forståelse for, hvad ordsprog og talemåder er for en størrelse, og hvordan de har en konkret oprindelse, men har fået en overført betydning i den måde, vi bruger dem i dag.
Hvert enkelt kulturforløb er udviklet, så de understøtter læringsmål inden for et eller flere fag.
Sommerfugle i maven er udviklet til dansk og historie i 4. Klasse, og har som læringsmål, at eleverne:
- får koblet historiske genstande og baggrundshistorier på Roskilde Museum til betydningen af udvalgte ordsprog og talemåder.
- kender udvalgte ordsprog og talemåders historiske oprindelse
- kan relatere ordsprog og talemåder til egne erfaringer og oplevelser
- kan komme med bud på betydninger af ordsprog og talemåder
Ovenstående læringsmål er udledt af forenklede fælles mål efter 4. klasse for faget dansk.