Brobygningskunst for de 5 årige

De 5-åriges kulturforløb handler om at arbejde med overgangen fra børnehave til skole gennem kunsten, og sammen med kommende skolekammerater og læringsrobotten Bee Bot programmerer sin helt egen ”skolevej”.

Det er billedkunstner Ditte Egholm, uddannet Tekstildesigner, praktiserende billedkunstner og billedkunstlærer, som kommer til at stå for kulturforløbet, som er lavet i samarbejde med Lejre Kommunes makerspacekoordinator Jacob Kiellberg for at afprøve, hvordan arbejdet med kunst kan gå hånd i hånd med teknologien.

Brobygningskunst er et forsøg på allerede før sommerferien at lade kommende skolebørn møde hinanden og sammen eksperimentere, lege og lave aktiviteter, hvor de kan få øje på hinanden og sammen forberede sig på deres kommende skoleliv.

Brobygningskunst foregår 3 timer samme dag ude af huset enten på Børnenes Kunsthus i Lejre, på Hvalsø eller Kr. Hyllinge Bibliotek. Her etableres et midlertidigt kunstværksted, hvor børnene kan væres kreative og kunstnerisk skabende. Børnene samles i grupper af ca. 15 børn i deres skoledistrikt, hvilket betyder grupper på tværs af børnehaverne.

 

 

Luk alle
Åben alle

For at styrke samarbejdet mellem det pædagogiske personale og kunstner skal alle involverede pædagoger deltage i en tre timers pædagogworkshop, hvor dele af forløbet gennemgås.

Da kulturforløbet er et samarbejde med skolernes makerspacekoordinator, så deltager Jacob Kiellberg også og introducerer, hvordan man i dagtilbuddene kan arbejde pædagogisk med simpel programmering med læringsrobotten Beebot.

Der er til forløbet anskaffet et antal Bee Bot, så hvert dagtilbud kan få en med hjem

Workshoppen er udover forberedelse til dagene med kunstner også inspiration til, hvordan man selv kan arbejde med kreative processer og eksperimentere med simpel programmering i dagtilbuddene. 

Den forberedende workshop afholdes d. 16. marts 2023 kl. 13.30- 16.30 i Hvalsø Kulturhus. 

Med Brobygningskunst vil Ditte Egholm skabe et kreativt rum, hvor børnene sammen med de voksne får mulighed for at fabulere gennem kunsten og teknologien. På dagen skal børn fra forskellige børnehaver arbejde sammen om at lave et spil og en spilleplade. Spillepladen er ”kunstværket” formet som en pyramide og Bee Bot er spillebrikken.

Udgangspunktet for opbygningen af spillet går ud på, at Bee Bot skal starte i skole. Skolen ligger oppe i pyramidens top, og Bee Bot skal på en eller anden måde finde derop for at kunne starte i skole i 0 klasse.

Ditte har lavet et oplæg til spilleregler, som kan justeres efter børnenes brug af spillepladen og ide til spillet.

Efter forløbet samler og limer Ditte spillepladerne, som fordeles, så alle dagtilbud får en eller flere spilleplader, de kan bruge sammen med den Bee Bot, der følger med kulturforløbet. Ditte kommer rundt med spillerpladerne, når hun har samlet dem.

 

Tidsplanen for 2023 er lige på trapperne!

 

Der er til alle kulturforløb lavet en survey, hvor de deltagende voksne evaluerer deres oplevelser med kulturforløbene.

I evalueringen er der særligt fokus på at undersøge i hvilken grad kulturforløbene i Dronten er med til at styrke barnets kreativitet, og om de giver inspiration og metoder til at arbejde med kreative læringsprocesser.

Her link til evalueringen:
https://www.lejre.dk/kultur-og-fritid/dronten/evalueringer/evaluering-brobygningskunst/