Skattejagten i Lejre

Tag på efterårsskattejagt og oplev Lejre... Og du må gerne tage din familie med.

På denne side kan du finde et skattekort, læse nogle historier og fange en god mulighed for at udforske hemmelige steder i Lejre.

Når du besøger et af de 7 steder og udfører den lille opgave, der hører til, kan du tage et foto af dig selv og din familie og sende til Oplev Lejre. Kan du gennemføre 3 af opgaverne er du med i lodtrækningen om et gavekort til en bif-tur i Hvalsø Bio for hele familien. Du skal sende dine billeder til oplev@lejre.dk inden efterårsferien er slut – Vinderen får besked i uge 43. Vi håber, du vil være med! TIP. Kniber det med at finde stederne så prøv at søge efter dem på Google Maps (-:

Luk alle
Åben alle

Mon der lever jætter i jættestuer?

Selvfølgelig gør der ikke det. Men jættestuerneer så store, at man godt kunne forestille sig det. I stenalderen levede der også mennesker her i Lejre , og vældige gravkamre blev sat over nogle af de afdøde. Her i Møllehøj Jættestue, som er en tvillingejættestue og altså med 2 gravkamre, du kan komme ind i, har der også været begravet mennesker.

Din OPGAVE her er at kravle ind i jættestuen. Kan du det? Du kan finde Møllehøj Jættestue på Møllehøjvej i Ejby.  

Er det en ægte meteorsten fra det ydre rum ?

Ved kælkebakken i Lejre – bag Højbyvej – er landet en meteorsten. Den er stor og mægtig. Kommer den mon fra fremtiden, eller har den altid ligget her? Meteorstenen er faktisk et kunstværk, der hedder ”Fremtiden var her allerede” og inde i kunstværket ligger en tidskapsel med kunstværker skabt af børn, men dem kan man ikke se. Til gengæld må man gerne røre ved kunstværket og bevæge sig rundt på det.

Og det er det, der er din OPGAVE her: Kravl op på meteorstenen. Husk at tage et billede af det.  

Har man virkelig brugt det til at bygge af?

Ved Tadre Mølle, nord for Hvalsø, bugter åer og kilder sig gennem landskabet.  I middelalderen byggede man mange store kirker og byggestenene til kirkerne kommer fra et materiale, du kan finde i jorden her.   Nemlig kildekalk, som kan hakkes og formes som man ønsker det. Langs med den nyåbnede kildekalksrute, der ligger her, kan du finde kildekalk – det ligner næsten havskum som er stivnet.

Og din OPGAVE er at finde noget kildekalk og prøve at hakke i det med en hammer. Tag en lup med så du kan se det helt tæt på.   

Hvad gemmer sig i skovene - er der magiske væsener?

Sydpå findes der eventyr dybt inde i skovene. Jo, det er rigtigt nok. Hvis du begynder din rejse ved Parkeringspladsen i Ravnsholte Skov ved Mortenstrupvej. Og hvis dine forældre på forhånd har installeret den gratis App NATUREVENTYR, så er I på vej ud på en forunderlig tur gennem skoven. På jeres skovtur kan I høre om nogle af skovens mindste beboere – nemlig de eventyrlige skovlinger og hvorfor de er bange for at møde tordenfødderne, der også bor i skoven  

Din OPGAVE er, naturligvis, at gå turen samtidig med, at du hører historien i app’en.  

Kan du kaste en bautasten ?

Nej, vel. Det er den da alt for tung til. Bautasten kender man fra den danske oldtid, og der er sat bautasten ud over hele Danmark, enten for at vise at nogen er død eller for at fortælle om noget. Troldbykærling Bautasten er placeret i Ejby ådal på vej ned mod vandet. Og hvad skal du så foretage dig her ved den mægtige sten. Jo, der er en trappe fra Bautastenen og ned mod vandet.

Din OPGAVE er at tælle hvor mange  trin, der er på trappen. Glem ikke at tage et godt foto, mens du er derude. 

Hvordan kommer du over vandet når du ikke er en fisk?

Ved Kornerup Å er der dejligt. Og så er der også det særlige ved åen, at du skal sejle en færge for at krydse den. Ja, du hørte rigtigt – du skal være vaskeægte styrmand ombord på en færge. Færgen er en trækfærge , og du skal bruge hænderne for at komme over. 
Du kan komme til trækfærgen gennem Skjoldungestien fra øst eller ved at gå fra vest fra Hesselbjerggaard ad et såkaldt ”Spor i Landskabet”. Der er skilte, der viser dig vej. God færgetur. 
 

Din OPGAVE er – og du har sikkert gættet det – at trække dig og din familie over på den anden side. 

Ved du hvad kirkemuren gemmer?

Selvom man har set en bygning mange gange, er det ikke sikkert man har set det hele. Sådan kan man godt have det, når man tager til Kirke Såby Kirke. Måske du tænker....det er jo bare en kirke, men hvis du kigger godt efter, kan du på den ene ydermur finde en mystisk hjerteformet sten, hvor der er forskellige symbolerr i. Stenen kommer fra Bronzealderen og historikere mener, at den stammer fra en helt anden  religion, end den vi har i dag.

Din OPGAVE er intet mindre end at finde den mystiske sten fra gamle dage.