Opbevaring af fast gødning
I Natur og Miljø, Lejre Kommune, har vi i 2022 valgt at føre tilsynskampagne med gødningsopbevaring på ejendomme med fast husdyrgødning.
Hvornår?
I november/december vil der blive ført uanmeldte tilsyn på ejendomme, der opbevarer fast husdyrgødning på møddingpladser. Det vil ske på 10 tilfældigt udtaget ejendomme med fast husdyrgødning.
Regler og krav om opbevaring af fast husdyrgødning på møddingplads
Anvendes der en møddingplads til opbevaring af fast husdyrgødning, skal den have en fast bund og et afløb, der fører til en beholder, der er godkendt til opbevaring af flydende husdyrgødning. Alle siderne på møddingpladsen skal have enten en 1m høj mur eller en 2m bred randzone. Både bunden og randzonen skal have et fald mod afløbet. Randzonens hældning skal være mere stejl end bundens.
Når der opbevares fast husdyrgødning på møddingpladsen, skal det være overdækket med et tætsluttende og vandtæt materiale. Det kan f.eks. være en presenning. Kommer der huller i materialet, skal det straks udbedres. Man skal desuden sikre sig, at overdækningen ikke flyver af. Man kan fx anvende sandsække, bildæk, paller eller andre tungere genstande, der kan modstå blæst.
Undtagelse for krav om overdækning
Man er undtaget kravet for overdækning, hvis der anvendes et traditionelt staldsystem baseret på fast gødning og ajle, der er etableret før den 1. august 2019. Derudover skal der også være daglig tilførsel fra stalde.
Anvendes der fx dybstrøelse i stalden, er man ikke undtagetfor kravet om overdækning.
Du kan læse nærmere om staldsystemer og gødningstype i normtal 2022 her: Normtal (au.dk).
Baggrund for tilsynskampagnen
Kommunen skal på baggrund af tilsynsbekendtgørelsen udføre 2 forskellige miljøtilsynskampagner årligt. De skal vedrøre virksomheds- eller landbrugsområdet.
På basistilsyn på landbrugsejendomme oplever kommunen, at der mangler overdækning på flere møddingpladser. Kommunen oplever, at der er en del usikkerheder omkring reglerne for, hvornår gødningen skal være overdækket. Vi oplever, at der er flere, som finder overdækningen upraktisk i hverdagen. Derfor er der flere der gerne vil af med den.
Ved at overdække gødning undgås der ammoniakemission og påvirkningen af den omkringliggende natur mindskes. Derudover undgås der både flue- og lugtgener.
Målet for tilsynskampagnen
Det miljømæssige mål er at mindske flue- og lugtgener samt ammoniakfordampning fra møddingpladser. Det vil vi opnå ved at oplyse om den gældende lovgivning, forklare vigtigheden af at overholde lovgivningen og have en dialog om relevante problemstillinger.
En gang årligt skal kommunen offentliggøre den samlede konklusion på tilsynskampagneindsatsen.
Hvad sker der, hvis lovgivningen ikke overholdes?
Hvis det konstateres at opbevaring af fast husdyrgødning på møddingplads ikke lever op til reglerne, vil landmanden få en indskærpelse om, at forholdene skal bringes i orden og derved lovliggøres. Hvis forholdene herefter ikke bliver lovliggjort, vil Lejre kommune vurdere, om der er grundlag for en politianmeldelse.
Fakta om ammoniakfordampning
Ammoniaktabet kan reduceres, når gødningen overdækkes. Afdækningen er oftest et relativt billigt tiltag. Herefter vil udnyttelsen af gødningen være bedre, og man kan derfor opnå en besparelse på indkøb af handelsgødning. Samtidig er man med til at passe på naturen.
Fakta om fluer
Det er typisk stuefluen, den lille stueflue og stikfluen der trives på landbrugsejendomme. De foretrækker at lægge deres æg i frisk gødning.
For at forebygge at der kommer for mange fluer, kan man begrænse deres adgang til frisk gødning ved at overdække den. Således vil der være begrænset adgang, til at lægge æg. Skulle der alligevel være blevet lagt æg i gødningen, vil overdækningen medvirke til at temperaturen stiger. Derved vil æg og larver ikke kunne overleve.
Fakta om lugt
En overdækket gødning begrænser lugtudbredelsen. Overdækningen vil fungere som en kappe, der holder det meste af lugten fanget. Derved vil det væsentligt begrænse, hvor meget lugt der kan udbredes med vinden.
Lugt er en subjektiv vurdering og opfattes derfor forskelligt fra person til person. Vejrforholdene har stor indflydelse på lugtudbredelsen. En høj luftfugtighed vil mindske lugtudbredelsen, mens en høj vindhastighed kan øge lugtudbredelsen.