Autisme-bosted i international klasse på vej til Hvalsø

Ny Højtoft skal være førende, når det gælder om at skabe gode rammer for mennesker med autisme

Skrevet den. 16. oktober 2020

”For mennesker med autisme skal det her være det bedste sted i verden at bo” 

Sådan beskriver Heidi Thamestrup – landsformand for Landsforeningen Autisme – det bosted, som er på tegnebrættet, og som med stor sandsynlighed kommer til at ligge i Hvalsø i Lejre Kommune. 

Bostedet får navnet Ny Højtoft, og det skal ifølge Heidi Thamestrup være et ”modelprojekt”. 

”Mennesker med autisme bliver desværre ofte behandlet ret dårligt, også i Danmark. Men gennem årene er vi faktisk blevet dygtige til at forstå, hvad der er brug for. Så Danmark har med tiden fået en særposition, og jeg er sikker på, at fagfolk fra hele verden vil komme til Lejre Kommune for at se de forhold, vi skaber på Ny Højtoft”, siger hun. 

Konkret ønsker Landsforeningen Autisme at købe et område på ca. 45.000 m2 mellem Åsen, Brødledsvej og Åsvejen i Hvalsø. Der skal Lejre Kommunes økonomiudvalg i næste uge tage stilling til, om landsforeningen skal have forkøbsret på hele det store område. Det vil kræve et tillæg til kommuneplanen, og kommunens borgere skal have mulighed for at bidrage med ideer og forslag i denne tidlige fase af projektet. 

Ny Højtoft vil rumme 36 boliger fordelt på 4 huse. Hvert hus har fælles områder, hvor beboerne kan mødes, og samtidig er der taget hensyn til behovet for at kunne trække sig tilbage til sit helt eget område. Hver beboer vil have sin helt egen bolig med bad, køkken, soveværelse, stue og en privat gårdhave.  

 På forhånd er Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen, positivt indstillet:

”Jeg er virkelig glad for, at Landsforeningen Autisme har fået øje på Lejre Kommune og grunden i Hvalsø. Byggeriet vil bestå af afgrænsede boligklynger i bæredygtige materialer og dæmpede jordfarver, og de vil lægge sig fint i landsskabet. Hele tanken om at tilbyde beboerne et godt liv, hvor der både er plads til fællesskab og privatliv, passer rigtig godt ind i visionen for Vores Sted”, siger Carsten Rasmussen. 

Arkitektur- og designvirksomheden Njordrum står bag konceptet ”Njordrum CARE” og det samlede design af projektet. Prospektet beskriver ”en varieret bystruktur, hvor landskabet og stedets karakter trækkes helt ind i bebyggelsen. [Det] giver mindelser til de små gårde og bebyggelser i området”. 

Martin Wienberg står for udviklingen af projektet hos Njordrum, og han siger om placeringen:

”Den kunne simpelthen ikke være bedre. Det er, som om det hele går op i en højere enhed med grunden i Hvalsø. Den ligger så tæt på bymidten, at beboerne trygt kan gå derned alene. Og samtidig grænser den jo helt op til naturen med udsigt til det åbne landskab. Det er ret perfekt”. 

Landsforeningen Autisme samarbejder med Danish Capital Partners om at finde professionelle investorer med en international og visionær investeringsstrategi for det sociale område, hvilket er nødvendigt for at kunne realisere de ambitiøse planer. Den endelige finansiering af projektet forventes at være på plads i december. Projektet har tiltrukket interesse fra både nationale og internationale investorer. 

”Der er flere, som er interesserede i at skyde penge i byggeriet. Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi i inden for tre år vil kunne indvie Ny Højtoft som et autisme-bosted i international klasse”, understreger Heidi Thamestrup.