Rent drikkevand igen på Hornsherred

Du kan igen bruge drikkevandet normalt. Det er ikke nødvendigt at lade vandet løbe, inden du bruger det.

Skrevet den. 4. september 2020

De seneste prøvesvar på analyser af drikkevandskvaliteten fra Fors A/S viser, at kvaliteten af drikkevandet er tilfredsstillende. Derfor ophæver Roskilde og Lejre Kommuner anbefalingen om at koge drikkevandet – koldt vand direkte fra hanen kan igen bruges til at drikke, lave mad og vaske op.

I de kommende uger vil Fors A/S overvåge vandkvaliteten dagligt.

Fors A/S forsøger at kontakte alle relevante forbrugere via SMS, hjemmeside og sociale medier. Lejre Kommune opfordrer til at give beskeden videre til naboer og familie i området – især til dem, der ikke bruger digitale medier. Det gælder især Store Karleby, Lille Karleby, Lyndby, dele af Lyndby Strand (men langt fra alle husstande, da mange får vand fra andet vandværk) Uglestrup og Rye.

Baggrund
Tirsdag den 1. september anbefalede Lejre Kommune borgerne og virksomheder på godt 500 adresser til at koge drikkevandet. Det skete efter samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af drikkevandsprøver udtaget på Hornsherredværket, som viste forekomst af enterokokker og coliforme bakterier.

Hele ugen har Fors A/S overvåget vandkvaliteten nøje, og de seneste prøvesvar viser, at drikkevandet fra Fors A/S igen er tilfredsstillende. Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed vurderet, at det ikke længere er nødvendigt at anbefale borgerne at koge drikkevandet.

Årsag til forureningen
Fors A/S undersøger, hvad årsagen til forureningen er. Den er endnu ikke fundet.

”Hos Fors A/S har vi skærpet fokus på at opspore den mulige årsag til forureningen, så vi undgår lignende situationer. Desværre kan vi endnu ikke sige, hvad den præcise årsag til forureningen har været. Vi kører med et udvidet prøvetagningsprogram af drikkevandet, og det fortsætter vi med, indtil vi i samarbejde med kommunerne vurderer, at vi igen kan følge de almindelige procedurer,” fortæller produktionsdirektør i Fors A/S, Henrik Correll.

Du kan finde detaljer om forløbet på www.fors.dk.