Så cykler vi igen: Cykelbørn er glade børn

Så ta’r vi cyklerne frem. Hverdagscykling gør en stor forskel for børns sundhed og trivsel. Derfor bakker Lejre Kommune op om Cyklistforbundets børnemotionskampagne Alle Børn Cykler, der kører den 7. – 20. september på skoler over hele landet med en samtidig forældreindsats.

Skrevet den. 9. september 2020

Cykling i hverdagen hjælper dit barn, lyder det fra Cyklistforbundet, der med kampagnen Alle Børn Cykler vil hjælpe børn til at cykle mere både i og uden for skoletiden.

Lejre Kommune er blandt de i alt 36 samarbejdskommuner, der har valgt at gøre en særlig indsats for at støtte, at så mange klasser fra kommunens skoler som muligt cykler med.

Eleverne dyster om at cykle flest dage til skole og i fritiden. I år opfordres forældrene til at bakke op med en guide til, hvordan hele familien nemt kommer i sadlen og ud i Danmarks skønne natur – og muligheden for at vinde en cykelferie på Samsø.

Udvalgsformand Ivan Mott, Udvalget for Teknik & Miljø i Lejre Kommune siger:

”På landsplan er det hvert tredje nye skolebarn, der bliver kørt til skole af deres forældre. Faktisk er hele den danske cykelkultur under pres. Det er ærgerligt, for sunde vaner grundlægges i barndommen, og Lejre Kommune indbyder virkelig til den tohjulede transportform. Derfor er jeg glad for denne fælles indsats, der skal gøre endnu flere af vores yngste til trænede og begejstrede cyklister”.

I Lejre Kommune deltager 15 klasser med i alt 350 elever skoler i kampagnen.

Årets hovedpræmie er mountainbikes i topkvalitet fra HF Christiansen af mærket Principia eller Centurion til alle elever i vinderklassen OG deres lærer. Derudover kan eleverne og deres familie deltage i en særlig familiekonkurrence, hvor man kan vinde en cykelferie på Samsø. 

Kampagnen virker - flere cykler

Det forventes, at over 100.000 skolebørn på landsplan vil deltage i kampagnen, som Cyklistforbundet kører i samarbejde med Novo Nordisk og Jyske Bank.

Med kampagnen får lærerne adgang til en vifte af nye undervisningsmaterialer, der gør det nemt at arbejde seriøst i klassen med cyklen i centrum. Eleverne kan fx lave voxpop om cykelhjelm, prøve kræfter med cykelinnovation og give deres bud på, hvordan en cykelvenlig skole eller fremtidens cykelby skal se ud.

Kampagnen afsluttes med en lodtræning, hvor klasserne kan vinde alt fra cykler og cykellygter til klassefester og karameller. Derudover udnævnes Årets Børnecyklist.

Direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, siger:

” Cyklen er et sjovt og enkelt redskab til at flette motion, frisk luft og gode oplevelser ind i børns hverdag. Børn cykler, når voksne giver dem muligheden, så selvfølgelig skal vi hjælpe børn til at opnå de mange sundhedsfordele, som ligger i hverdagscykling”.

Målinger og vurderinger foretaget af COWI gennem flere år slår fast, at kampagnen gør en forskel: Flere elever cykler i kampagneperioden, mange cykler mere end normalt, og flere holder også efterfølgende fast i cyklen.

 

FAKTA: Cyklistforbundets børnemotionskampagne Alle Børn Cykler

  • Kampagnen kører den 7.-20. september på skoler over hele landet
  • Eleverne dyster på klassebasis om at cykle flest dage til skole og i fritiden, mens lærerne får adgang til undervisningsmaterialer, som kan inddrages i en række forskellige fag
  • Kampagnen indeholder guides til forældre, der vil hjælpe deres børn til at blive sikre børnecyklister
  • Kampagnen henvender sig til elever i 0.-10. klasse
  • Det forventes, at ca. 100.000 elever på landsplan deltager i årets kampagne
  • Kampagnen afsluttes med at finde en række vinderklasser samt udnævne Årets Børnecyklist
  • I ABC Familiekonkurrencen kan børnefamilier vinde en cykelferie på Samsø