Unge kunstnere fik en tak fra Dronningen 

To skolebørn fra Lejre Kommune har fået en gave fra Hendes Majestæt Dronning Margrethe: Et hvidt krus med det kongelige monogram og en blyant med gylden kongekrone. Gaven er en tak for det kunstværk, som 3.-klasser fra hele Lejre Kommune sendte Dronningen i anledning af hendes 80 års fødselsdag.

Skrevet den. 9. september 2020

Det er ikke hver dag, der kommer post fra hoffet. Og det er ikke hver dag, at skoleelever som Aline Lardon og Viktor Alexander Nielsen møder borgmesteren i Rådssalen på rådhuset.  Men der var nu også en ganske særlig grund til den lille ceremoni, som Lejre Kommune forleden var vært for:

Hendes Majestæt Dronning Margrethe havde sendt to små pakker som tak for et kunstværk, hun fik i gave til sin 80 års fødselsdag. 

Gaven var kreeret elever fra 3.-klasser på alle 15 skoler i Lejre Kommune. Op til fødselsdagen havde eleverne lært om Dronningens kunstneriske virke og set eksempler på hendes kunst. Og med det som inspiration lavede hver klasse små tryk til et fælles maleri. Det blev en fri fortolkning af Lejre Kommunes byvåben med de tre bølger – tilsat indtryk fra Dronningens liv, inklusiv gravhund og balletdanser. 

Billedkunstner Alice Randrup stod for at samle alle trykkene, så de fremstod som et helstøbt kunstværk, og det skulle egentlig have været overrakt ved en ceremoni på Christiansborg Slot i foråret. 

”Men så kom corona i vejen. Jeg er sikker på, at Dronningen gerne selv ville have mødt eleverne, og at hun havde glædet sig til at høre om børnenes tanker bag maleriet. Nu har hun så i stedet sendt disse fine gaver og bedt mig takke alle dem, som har bidraget til kunstværket”, sagde borgmester Carsten Rasmussen ved overrækkelsen. 

Og det var to meget glade elever, som pakkede gaverne op. Aline går på Allerslev Skole og Viktor på Kr. Såby Skole, og de er rykket op i 4. klasse, siden maleriet blev til. De to elever er fundet ved lodtrækning blandt alle dem, der har været med til at skabe det fælles kunstværk.   

Viktor erklærede på stedet, at han regnede med at drikke af koppen; den skulle ikke bare stå til pynt. Og Aline hæftede sig ved, at det jo var en ret unik gave.

”Der er nok ikke ret mange, der har sådan en kop”, konkluderede hun med et smil. 

Dronningen fik malerier fra 3.-klasser i alle landets kommuner, og de var udstillet i Riddersalen på Christiansborg Slot frem til den 30. august. Alle de 98 kunstværker kan ses her: link