Servér din klimaret for lokale madeksperter under Lejre Klimauge 2021

Madkommunikatør Trine Krebs og restauratør Mikkel Jerger fra Herthadalen udgør sammen med borgmesteren og repræsentanter for Landsbyudvalget det dommerpanel, der skal afgøre konkurrencen i Årets Klimaret 2021 søndag den 12. september på Kirke Hyllinge Skole. Du kan stadig nå at tilmelde dig konkurrencen!

Skrevet den. 20. august 2021

Så er det ved at være tid til at finde sin indre køkkenkreatør frem, hvis du vil have muligheden for at vinde konkurrencen i Årets Klimaret 2021.

Dommerne, der skal bedømme konkurrencens fem finalister, er nu på plads. Ud over borgmester Carsten Rasmussen og Jette Jensen og Geert Aagaard Andersen fra Landsbyudvalget bliver det madkommunikatør og grøn chef i Food organisation of Denmark Trine Krebs, der bor i Kr. Hyllinge – og så restauratør Mikkel Jerger fra et af Danmarks smukkest beliggende spisesteder, Herthadalen.

Og de ser begge frem til at se, lugte og smage, hvad deres lokale medborgere kan trylle frem i køkkenet.

-  Klimavenlig mad er at gå ud i haven, ud i skoven, ned i den lokale gårdbutik, ned i den lokale butik og se på det store udvalg af sæsonens grøntsager – vælge dem, som er lækre og friske og så få et måltid ud af det. Jeg glæder mig SÅ meget til at se, hvordan mine mad-borgere tænker lokale råvarer ind i årets klimaret. Jeg håber simpelthen, at vores klimaretter i Lejre Kommune kommer til at ose af lokal stolthed over alle de gode råvarer, som vokser her i området overalt, lige uden for vores dør, siger Trine Krebs.

Selvom begge dommere lægger stor vægt på, at man bruger lokale, grønne råvarer, så er de også enige om, at man godt kan lave klimavenlig med kød i, som Mikkel Jerger forklarer:

-  Klimavenlig mad for mig er primært, at man har taget aktivt stilling til de råvarer, man bruger. Hvor kommer de fra, er de blevet transporteret fra Spanien eller Sjælland, er de i sæson, er fisken fanget ordentligt og helst MSC-mærket og ikke mindst, hvis man en gang imellem benytter kød i sin ret, at man ved, om dyret har haft det godt, før det rammer vores tallerken. Jeg glæder mig utrolig meget til at se og mærke folks kreativitet og ikke mindst mærke entusiasmen og troen på, at vi hver især– med små skridt – kan gøre en forskel i det store billede, siger Mikkel Jerger.

Fakta om konkurrencen

Alle kan deltage i konkurrencen ved inden 8. september at indsende billeder, opskrift og beskrivelse af, hvordan retten lever op til konkurrencens fire kriterier; lokal forankring, sæson, smagfuldhed og de danske kostråd, der er formuleret ud fra hensyn til sundhed og klima. Klimaretten skal sendes til Tina Unger, tiun@lejre.dk

Fem finalister udvælges til at fremstille deres ret den 12. september på Kirke Hyllinge Skole, hvor et dommerpanel udpeger en vinder. Alle deltagende retter bliver publiceret på kommunens hjemmeside, og der er præmier til alle fem finalister.

Førstepræmien er et gavekort på 2.000 kr. til lokale spisesteder. 2. – 5. præmierne er gavekort på 500 kr. til lokale gårdbutikker.

Kort om Lejre Klimauge

Kommunalbestyrelsen har besluttet, at Lejre Kommune afholder Klimauge 2021 i ugen fra den 11. til den 18. september. I Klimaugen sætter vi fokus på, hvordan vi kan gøre vores liv, hverdag og kommune en smule mere klimavenlig – et skridt ad gangen. Det er en uge, hvor vi alle både er arrangører og deltagere. Og hvor vi gerne skulle blive inspireret af hinanden på kryds og tværs af kommunen.

Klimaugen skal gerne være fundamentet under den grønne udvikling i Lejre Kommune, så vi når de mål, vi har sat os for i Klimaplan 2021. Nemlig, at vi er CO2 neutrale i 2050. Og har reduceret udledningen af CO2 med 70 % allerede i 2030.

Link

Læs mere om Klimauge 2021 her.

Læs mere om konkurrencen i Årets Klimaret i Lejre Kommune 2021 her.

Se arrangementerne under Lejre Klimauge 2021 – og opret dit eget – her.

Kontakt

Programleder Tina Unger, Lejre Kommune. Telefon 24 67 47 80. E-mail: tiun@lejre.dk 

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22. E-mail: jebjo@lejre.dk