Få inspiration til, hvordan du kan udvikle liv og fællesskaber i din landsby

Drømmer du om at styrke fællesskaberne eller bidrage til den grønne omstilling? Så kom med til ”landsbytimen og få inspiration til, hvordan du kan få flere med.

Skrevet den. 11. februar 2021

Læs mere om, hvordan du deltager i Landsbytimen

Landsbyerne skal på banen

Lejre Kommune og Vores Sted handler om at skabe det gode liv i vores 49 landsbyer og småbyer – nu og for fremtidige generationer. Derfor lancerer Lejre Kommunes Landsbyudvalg nu ”Landsbytimen” på nettet, hvor alle der er nysgerrige eller som brænder for at gøre sin landsby til et endnu bedre sted, kan få viden og inspiration til arbejdet. For Carsten Rasmussen, borgmester i Lejre Kommune og formand for Landsbyudvalget, er det helt afgørende, at få landsbyerne på banen:

”Som kommune kan vi være med til at skabe gode rammer for fællesskaber i vores landsbyer og småbyer, men for at det virkelig gør en forskel, skal vi have borgerne i førertrøjen. Udviklingen må tage udgangspunkt i stedernes særlige kvaliteter, mennesker og muligheder. Heldigvis er mange borgere allerede meget engagerede i at skabe fællesskaber og udvikle de særlige kvaliteter i de landsbyer, de bor i, og det momentum vil vi gerne fastholde med landsbytimen på nettet. Og ikke mindst i den kolde coronatid, hvor der er ekstra brug for, at vi kan skabe noget sammen.”

Landsbytimen vil frem til sommer blive afholdt en gang om måneden – altid en onsdag fra 17-18 - og den vil hver gang byde på et inspirerende oplæg fra eksperter der ved noget om, hvordan man kan arbejde med landsbyudvikling.

Første Landsbytime bliver 24. februar 17-18
Den første landsbytime holdes d. 24. februar 17-18. Her kan man møde Lise Grønbæk fra DGI, der fortæller om, hvordan man får engageret mange omkring idéer til at udvikle en landsby. Lise har stor erfaring med, hvordan man får flere med og samarbejder omkring landsbyudvikling, som hun vil dele med landsbyer i Lejre. Hun har i en årrække arbejdet med udvikling af lokalsamfund og stærke fællesskaber i regi af projektet ”Landsbyklynger”.

Blev inspireret af et lokalt projekt
Som en ekstra bonus vil landsbytimen hver gang byde på en kort præsentation af et lokalt landsbyprojekt fra Lejre Kommune. Og for Arne Stentoft, næstformand i Landsbyudvalget og borger i Gershøj, er det netop vigtigt at dele viden og opbygge fællesskaber mellem de 49 landsbyer og småbyer i Lejre Kommune:  

”Det er en god følelse, når man mærker, at man ikke står alene i sin landsby. Når man oplever, at andre landsbyer i Lejre Kommune arbejder med de samme udfordringerne, og kan hjælpe. Eller at de er lykkedes med noget, man bare bliver super inspireret af, og selv vil i gang med. Det fællesskab mellem vores 49 landsbyer og småbyer er noget, jeg håber, at ”landsbytimen” kan være med til at styrke.  

Deltag i den første digitale ”landsbytime” onsdag den 24. februar kl. 17-18. Du kan finde linket til ”landsbytimen” på Webinar Landsbytimen (lejre.dk), hvor du også kan se programmet for de kommende landsbytimer.

FAKTA

Landsbyudvalget
Landsbyudvalget er et midlertidigt udvalg, der består af 11 borgere samt 7 medlemmer af Kommunalbestyrelsen i form af Økonomiudvalget. I udvalget samarbejder borgere og politikere for at finde bud på, hvordan det gode liv på landet skal forme sig, både nu og for fremtidige generationer. Eksempelvis arbejder udvalget for at fremme fællesskaber, bæredygtige løsninger, liv og livskvalitet i landsbyerne.

Landsbyklynger
Landsbyklynger er en effektiv model for landsbyudvikling. En landsbyklynge er et samarbejde på tværs af landsbyer, som styrker hele området og understøtter det gode og aktive liv på landet.

Projektet har etableret 24 nye landsbyklynger fordelt over hele Danmark, og det er i et samarbejde mellem DGI, Realdania og Lokale og Anlægsfonden samt en række af landets kommuner og en hel masse frivillige.

Læs mere om landsbyklyngerne her: www.landsbyklynger.dk

PROGRAM FOR KOMMENDE LANDBYTIMER

  • Onsdag den 24. februar kl. 17.00: Om strategisk udvikling af landsbyer - Mobilisering og organisering v. Lise Grønbæk, DGI
  • Onsdag den 24. marts kl. 17.00: Om strategisk udvikling af landsbyer – Frivillighedsmodellen og kommunikation v. Lise Grønbæk, DGI
  • Onsdag den 28. april kl. 17.00: Fundraising/crowdfunding
  • Onsdag den 26. maj kl. 17.00: Klima og grøn omstilling


Yderligere information
Maria Winther Ørts
Udviklingskonsulent
Udvikling & Kommunikation
91178136
mawr@lejre.dk

Bjørn Henrichsen
Projektudvikler
Center for Teknik & Miljø
5380 8188
bhje@lejre.dk