Op til 15 arrangementer under Klimaugen får støtte fra Landsbyudvalget

Landsbyudvalget uddelte onsdag aften op til 100.000 kr. til arrangementer, der skal foregå under Lejre Klimauge. Samtidig fik to længerevarende klimaprojekter i alt 70.000 kr. – og så udskrev udvalget en konkurrence i Årets Klimaret.

Skrevet den. 3. juli 2021

Lejre Kommune kommer til at summe af oplysende og afvekslende aktiviteter i Lejre Klimauge fra den 11. – 18. september. En række større arrangementer får tilskud til lokaleleje, oplægsholdere og forplejning via de midler fra Klimapuljen, som Landsbyudvalget uddelte ved sit møde onsdag aften.

Uddelingen betyder, at borgerne i Lejre Kommune se frem til at opleve et koncertforedrag om omstilling til fremtidens klimavenlige transportformer, en samtalecafe og afprøvning af varmepumper, elbiler og elcykler i Gershøj, en stor debat om lokal klimavenlig mad i Lejre By med lokale fødevarefolk og meget, meget mere.

-   Bunken af ansøgninger afslører, at der er et væld af kreative mennesker i alle dele af kommunen, som går op i klima og har lagt sig i selen for at stable arrangementer på benene. Og det her er kun toppen af isbjerget – i mange landsbyer ved vi, at der er aktiviteter i støbeskeen, og der er jo stadig masser af tid til at planlægge flere ting. Så jeg regner med at få kalenderen tæt pakket med inspirerende og tankevækkende begivenheder i Lejre Klimauge 2021, siger borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune.

Samtidig med uddelingen af midler til arrangementer og længerevarende klimaprojekter udskrev Landsbyudvalget en konkurrence i Årets Klimaret i Lejre Kommune 2021.

Alle kan deltage i konkurrencen ved inden 1. september at indsende billeder, opskrift og beskrivelse af, hvordan retten lever op til konkurrencens fire kriterier; lokal forankring, sæson, smagfuldhed og de danske kostråd, der er formuleret ud fra hensyn til sundhed og klima.

Fem finalister udvælges til at fremstille deres ret den 12. september, hvor et dommerpanel udpeger en vinder. Alle deltagende retter bliver publiceret på kommunens hjemmeside, og der er præmier til alle fem finalister.

-   De lokale råvarer kan blive til rigtig lækker mad, og jeg glæder mig til at se og smage, hvad borgerne i Lejre Kommune kan trylle frem i køkkenet. Fødevareforbruget spiller en vigtig rolle i klimaomstilling og er samtidig et område, der interesserer og engagerer mange borgere i Lejre Kommune, så jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at opleve mange lækre og klimavenlige retter, siger Arne Stentoft, næstformand for Landsbyudvalget, hvor han repræsenterer Gershøj Bylaug.

Fakta

  • Landsbyudvalget modtog 16 ansøgninger om støtte til arrangementer under klimaugen. 10 har fået støtte. 5 er bedt om at sende yderlige materiale og 1 fik afslag.
  • Landsbyudvalget modtog 3 ansøgninger om støtte til klimaprojekter. 2 fik støtte, 1 fik afslag.
  • Dommerpanelet til Årets Klimaret i Lejre Kommune 2021 består af 2-3 medlemmer af Landsbyudvalget og 2-3 lokale restauratører.
  • Førstepræmien er et gavekort på 2.000 kr. til lokale spisesteder. 2. – 5. præmierne er gavekort på 500 kr. til lokale gårdbutikker.

Links

Læs mere om uddelingen af midler fra Klimapuljen i punkt 4 i referatet fra Landsbyudvalgets møde 30/6 2021

Læs mere om konkurrencen i Årets Klimaret i Lejre Kommune 2021 i punkt 3 i referatet fra Landsbyudvalgets møde 30/6 2021.

Kontakt

Udvikler af landsbyer og småbyer Bjørn Henrichsen, Plan, Lejre Kommune. Tlf. 53 80 81 88. E-mail: bjhe@lejre.dk 

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22. E-mail: jebjo@lejre.dk 

Borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune. Tlf. 20 26 13 00. E-mail: carr@lejre.dk 

Næstformand Arne Stentoft, Landsbyudvalget i Lejre Kommune. Tlf. 30 58 77 85. E-mail: arnestentoft@gmail.com