Cyklistkampagne: Brug 2 Sek. mere på at orientere dig i krydset

De fleste cyklistulykker i trafikken sker i et vejkryds. Nu vil Lejre Kommune og Rådet for Sikker Trafik have bilisterne og cyklisterne til at orientere sig bedre, hver gang de kører ud i et kryds.

Skrevet den. 18. maj 2021

Cyklister kommer alt for ofte til skade i kryds som følge af dårlig eller manglende orientering. Det kan og skal der gøres noget ved, lyder det fra Lejre Kommune, som er gået sammen med Rådet for Sikker Trafik for at gøre trafikken mere sikker for cyklisterne.

Med kampagnen “Brug 2 sek. mere på at orientere dig i krydset" opfordrer man både bilister og cyklister til at holde bedre øje med hinanden, når man kører ind i et vejkryds. Syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et vejkryds.

  • Vi arbejder konstant på at gøre cykelturen attraktiv for vores mange cyklister i Lejre Kommune. Kampagnen skal sammen med vores mange øvrige tiltag være med til at sætte fokus på problemet og bidrage til at gøre krydsene sikrere siger Udvalgsformand Ivan Mott, Udvalget for Teknik & Miljø, fra Lejre Kommune. 

To ud af tre cyklistulykker sker i vejkryds

Når cyklister bevæger sig ud i trafikken, er der nogle helt bestemte steder, hvor det giver god mening at kigge sig ekstra godt for. Flere end to ud af tre alvorlige cyklistulykker sker nemlig i kryds, og det gør det særligt vigtigt, at både cyklister og bilister er ekstra opmærksomme og holder øje med hinanden netop her.

  • Når man som cyklist eller bilist skal igennem et kryds, er det afgørende, at man kigger sig grundig for, så man ikke overser en farlig situation. Derfor beder vi bilister og cyklister om at bruge to sekunder mere på at orientere sig, siger Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

For at få antallet af cyklistulykker ned vil bilister og cyklister i de kommende uger møde budskabet ”Brug 2 sek. mere” på gule plakater langs veje og cykelstier og malet på asfalten i flere byer. Kampagnens budskaber vises også på busser i de største byer og på sociale medier.

Gode råd til cyklister:

  • Sænk farten, når du nærmer dig et kryds.
  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på højresvingende biler bagfra og venstresvingende biler forfra.

Gode råd til bilister:

  • Brug 2 sek. mere på at orientere dig grundigt i kryds og ved sideveje.
  • Vær opmærksom på cyklister, når du skal svinge til højre eller venstre.
  • Sænk farten.

Sådan sker de fleste ulykker i et kryds:

På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du se de fem mest almindelige ulykker i vejkryds: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/brug-2-sek-mere?id=15337#15337

Fakta:

Syv ud af ti gange, hvor en cyklist kommer alvorligt til skade eller mister livet i trafikken, sker det i et vejkryds. I Midt- og Vestsjællands politikreds er der i 2015 – 2019 registreret 104 dræbte eller alvorligt tilskadekomne cyklister i kryds.

Kontakt:

Teknik & Miljø, Trafikafdelingen, Lejre Kommune. Tlf.: 4646 4927
Formand for Udvalget for Teknik og Miljø, Ivan Mott, 2153 6285

Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder, Rådet for Sikker Trafik: mhf@sikkertrafik.dk // 29915311