Vær med i klimaomstillingen: Kom og prøv en elcykel i Kisserup

Elcykler er en af vejene til mere grøn og klimavenlig mobilitet. Derfor inviterer Lejre Kommune og projektet ”Kisserup kører grønt” alle kommunens borgere til at prøve forskellige slags elcykler lørdag den 27. november fra 11-14 ved rutebilsstationen i Kisserup.

Skrevet den. 24. november 2021

Der vil være kaffe på kanden, kyndig vejledning og et stort udvalg, man kan prøve, når Lejre Kommune og ”Kisserup kører grønt” afholder markedsdag for elcykler.

Man kan både tage sig en tur på almindelige dame- og herrecykler, de mere sporty og terrængående typer samt ladcykler og den hurtige speed-pedelec, der giver pendlerne mulighed for at cykle større afstande uden sved på panden.

Markedsdagen for elcykler er et godt eksempel på, hvordan man kan inspirere borgerne i Lejre Kommune til at vælge klimavenlige transportløsninger, siger borgmester Carsten Rasmussen:

-   Det at få vores landsbyer med på klimaomstillingen er helt afgørende i Lejre Kommune. Som kommunal virksomhed kan vi gå foran, fx med overgang til elbiler, opstilling af ladestandere og fremme af muligheder for hjemmearbejde, men det rykker først for alvor, når vores landsbyer, borgere og virksomheder kommer med på cykelvognen, siger han.

Markedsdag for elcykler er det første af en række initiativer, som ”Kisserup kører grønt” afholder i løbet af det næste halve år. Senere følger en lignende markedsdag for elbiler samt inspirationsmøder om samkørsel, delebiler, etablering af kontorfællesskaber i landsbyer mv. Alle initiativer er udviklet sammen med en lokal arbejdsgruppe for projektet i Kisserup og i en workshop med landsbyen.

-   Vi glæder os til at komme i gang. Vi har allerede en del borgere i Kisserup, der er engagerede i grøn og klimavenlig mobilitet, og det bliver spændende at se, hvor langt vi kan komme, og hvordan lokale tests og inspiration kan gøres vores landsby endnu mere bæredygtig, klimavenlig og dejlig at leve i, siger Dagmar Borgen, der er med i arbejdsgruppen ”Kisserup kører grønt”.

”Kisserup kører grønt” er støttet af EU-programmet Interreg ÖKS i regi af Gate 21-samarbejdet Mobilitet på Tværs, som skal fremme og skabe viden om grøn og klimavenlig omstilling af mobiliteten i landdistriktets landsbyer.

Transportvaner er ofte svære at lave om på i hverdagen, og erfaringer peger på, at omstilling til nye og mere klimavenlige transportformer kræver, at man får lov til at prøve noget nyt, før man ændrer sine vaner.

-   I Gate 21 har vi høstet en del erfaringer med omstilling til grøn og klimavenlig mobilitet blandt borgere, virksomheder og kommuner, og det er tydeligt, at folk der få mulighed for at prøve nye vaner i deres hverdag har lettere ved at træffe nye valg, fortæller Signe Poulsen, projektleder for bæredygtig mobilitet i Gate 21.

Fakta

I Lejre Kommune udgør CO2-emissionerne fra transporten omkring halvdelen af kommunens samlede udledninger, og derfor udgør omstilling til mere grøn og klimavenlig mobilitet et centralt indsatsområde i Lejre Kommunes Klimaplan. ”Kisserup kører grønt” er en handlingerne i Lejre Kommunes Klimaplan.

Læs mere om Lejre Kommunes Klimaplan.

Læs om Mobilitet på Tværs i Gate 21.

Kontakt

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22. E-mail: jebjo@lejre.dk 

Udvikler af landsbyer og småbyer Bjørn Henrichsen, Lejre Kommune. Tlf. 53 80 81 88. E-mail: bjhe@lejre.dk 

Dagmar Borgen, Arbejdsgruppen i Kisserup. Tlf. 30 13 63 83. E-mail: dagmarborgen@gmail.com 

Mobilitetsvejleder Signe Poulsen, Gate 21. Tlf. 42 36 80 19. E-mail: signe.poulsen@gate21.dk 

Borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune. Tlf. 20 26 13 00. E-mail: carr@lejre.dk