63 nye elbiler vil reducere Lejre Kommunes CO2-udledning med 250 ton om året

Medarbejderrepræsentanter tester sammen med borgmester Carsten Rasmussen i øjeblikket elbiler, som skal erstatte de nuværende diesel- og benzindrevne køretøjer i Lejre Kommunes bilflåde.

Skrevet den. 9. september 2021

Lejre Kommune kører nu et par kilometer ned ad vejen mod klimaplanens mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i 2030.

55 biler i hjemmeplejen, sygeplejer, visitationen og administrationen, samt 6 kassebiler og to ladbiler til forskellige dele af administrationen og Vej & Park skal udskiftes. Ud ryger de gamle diesel- og benzindrevne modeller – ind kommer nye eldrevne udgaver. Udskiftningen kommer til at betyde en reducering på cirka 250 ton CO2 om året, viser Lejre Kommunes egen beregning.

-   Nu udskifter vi kommunens nuværende, benzin- og dieselbiler med klimavenlige elbiler. Det er en væsentlig reduktion af den CO2 udledning fra kommunens transportudledning, men den udgør kun en lille del af den samlede transportudledning i Lejre Kommune. Det er derfor vigtigt, at vi alle sammen gør en indsats og inspirerer hinanden – som under den kommende Klimauge – hvis vi skal nå de ambitiøse mål i den klimaplan, vi vedtog i foråret, siger borgmester Carsten Rasmussen.

De nye elbiler skal vælges i et udbud med deltagelse af fem forskellige bilproducenter. Og det er i meget høj grad medarbejderne fra de centre, der skal bruge bilerne, der afgør, hvilken model Lejre Kommune ender med at købe.

-   Klimakampen er vigtig. Og det er også vigtigt, at de klimatiltag vi gør, giver mening i hverdagen. Ellers rykker det ikke så meget. Derfor vægter medarbejdernes tilbagemeldinger allerhøjest, når vi skal til at træffe vores valg i udbuddet, siger borgmester Carsten Rasmussen, inden han hopper ind bag rattet i en testbil.

Fakta

De fem modeller, der bliver testet, er:
Peugeot 208 Active pack
Opel e-Corsa
Volkswagen ID.3
Renault Zoe
Hyundai Kona FL (MY22)

Bilproducenternes bud er kommet gennem et SKI-udbud.

I afgørelsen af udbuddet vægter medarbejdernes bedømmelse 60 %, prisen 40 %.

Bilerne bliver vurderet af repræsentanter fra alle de afdelinger, der skal have køretøjerne, efter et skema, hvor de skal bedømme på køreegenskaber, førersædejustering, ind- og udstigningsforhold, udsyn, kabinestøj og komfort.

De nuværende biler, som Lejre Kommune udskifter, bruger ca. 82500 liter benzin og godt 11.000 liter diesel om året.

I beregningen af besparelsen på 250 ton er der taget højde for den CO2-udledning, der sker ved forbrænding og produktion af diesel og benzin i vores gamle bilpark. Så er fratrukket den CO2-udledning, der kobler sig til produktionen af den strøm, de nye elbiler skal bruge for at køre samme antal km, som de gamle kørte.
Der er ikke taget højde for de udledninger, der er knyttet til selve produktionen af elbiler i beregningen.

Kontakt

Leder af Teknisk Drift, Søren Holst Poulsen, Center for Service og Ejendomme, Lejre Kommune. Tlf. 40 14 43 90. E-mail: sopo@lejre.dk 

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22. E-mail: jebjo@lejre.dk 

Borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune. Tlf. 20 26 13 00. E-mail: carr@lejre.dk