Foregår fremtidens studieliv også på landet?

Er tiden moden til at unge kan bo på landet igen? Og kan vi skabe et grønt studiemiljø, der bliver et centrum for grøn omstilling i landdistriktet? Det er på dagsordenen, når Lejre Kommune, Roskilde Universitet, Region Sjælland, Gate 21 og en gruppe studerende diskuterer fremtidens studieliv og -miljø på landet på FUTURELAND-festival ved Lejre den 18. september.

Skrevet den. 15. september 2021

Scenen er ganske passende en grøntsagsmark lige ved siden af Lejre Station, når unge, politikere og fagfolk møder hinanden til debat om fremtidens grønne studieliv i Lejre Kommune.

Kommunen er sammen med Roskilde Universitet, Region Sjælland og Gate 21 gået i gang med at undersøge interesse og muligheder for at bygge et grønt studiemiljø med blandt andet undervisningsfaciliteter, ungemiljø og studieboliger i området – helt i tråd med regeringens planer om at flytte uddannelser ud fra de klassiske universitetsbyer.

Debatten vil komme omkring spørgsmål som; kan det overhovedet lade sig gøre? Vil de unge rykke deres studieliv på landet? Kan man skabe et videns- og studiemiljø i landdistriktet med fokus på grøn omstilling? Og hvordan kobler man innovationen og engagementet i grønne ungefællesskaber i sådan et studiemiljø sammen med det lokale unge- og landsbyliv?

-   Unge har altid vendt ryggen til landet og søgt mod storbyen, når de skulle studere; mange for ikke at vende tilbage igen. Men det er ved at ændre sig. Det er ingen hemmelighed, at Lejre Kommune er blevet populær hos børnefamilierne. Jeg tror, at mange egentlig gerne ville flytte hertil endnu tidligere – eller aldrig flytte væk. Det er helt oplagt, at en generation, der går så meget op i klima og miljø, også gerne vil bo og virke i det grønne allerede i studietiden, siger borgmester Carsten Rasmussen.

En af dem, der hellere end gerne lever sin ungdomstilværelse på landet, er den 18-årige gymnasieelev August Leyssac, der er opvokset i Lejre og nu går i gymnasiet i Roskilde.

Han oplever en opfattelse af, at man som ung ”selvfølgelig” flytter til en af universitetsbyerne, når man skal i gang med sin uddannelse. Men sådan behøver det måske ikke at være, siger han:

-   Jeg er helt med på ideen om, at vi unge kan leve og studere på landet; meget mere end det er tilfældet i dag, hvor vi automatisk bliver trukket ind til de større byer. Særligt her i Lejre, som ligger tæt på byen, kan man jo få både by og land på en gang. Og ved at bo et sted som her i Lejre kan man selv dyrke råvarerne til fremtidens klimavenlige studiemad, som jeg laver smagsprøver af her til debatten, siger August Leyssac.

Fakta om grønt studiemiljø i Lejre Kommune

I et nystartet partnerskab med Roskilde Universitet, Region Sjælland og Gate 21 undersøger Lejre Kommune muligheder for opførelse af et grønt studiemiljø i Lejre Kommune, der rummer:

  • Studieboliger for unge på landet et sted i Lejre Kommune. Boligerne er tænkt til alle under uddannelse, som går op i klima og gerne vil bo og studere på landet.
  • Et levende videns- og uddannelsesmiljø for grøn omstilling i landdistriktet og udviklingen af fremtidens bæredygtige landsbyliv.
  • Et grønt living lab, der fysisk og praktisk demonstrerer grøn omstilling i landsbyen og landdistriktet.

Program

Debatten foregår kl. 14.45 lørdag den 18. september på marken ved Vibevadgaard
Læs mere på FUTURELANDS Facebookside: https://www.facebook.com/voresfutureland

Kontakt

Udvikler af landsbyer og småbyer Bjørn Henrichsen, Plan, Lejre Kommune. Tlf. 53 80 81 88. E-mail: bjhe@lejre.dk 
Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22. E-mail: jebjo@lejre.dk 
Borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune. Tlf. 20 26 13 00. E-mail: carr@lejre.dk