Hyllegaard Høje lægger land til Arkitekturens dag

Natur, landsbyer og planlægning er til debat, når Lejre Kommune og Hyllegaard Udvikling i samarbejde med Arkitektforeningen afholder Arkitekturens dag søndag den 3. oktober. Arrangementet finder sted ved det kommende stor-bofællesskab Hyldegaard Høje.

Skrevet den. 27. september 2021

Naturen er kommet i høj kurs – både den rå, vilde og uspolerede af slagsen og den mere kontrollerede by- og kultur-natur. Også i Lejre Kommune blomstrer grøftekanterne lidt mere end de plejer, og græsset vokser vildere i haverne.

Men perspektiverne er større end vilde blomster, når Arkitekturens dag i år sætter temaet ’Nye forbindelser til natur’ til debat. Med det afsæt inviterer Lejre Kommune og Hyllegaard Udvikling borgere, arkitekter, planlæggere og entreprenører til at debattere og perspektivere måder, vi planlægger byer, landsbyer og landskaber omkring os. Dagen sætter også fokus på adgangen til natur, den lokale fødevareproduktion, et liv i klimabalance og muligheden for at få fingrene i mulden.

-   Naturen er for mange en vigtig grund til at bo i og flytte til Lejre Kommune. Derfor er det afgørende, at vi i vores arbejde med udvikling af vores 49 landsbyer og småbyer finder nye veje til, hvordan vi skaber endnu bedre adgang til naturen. I gamle dage handlede udvikling mere om at bygge nye parcelhuse uden på de eksisterende parcelhuse, der så ville miste deres udsigt og adgang til naturen. Det bliver i fremtiden endnu vigtigere at anlægge boligområder på en måde, hvor naturen er tænkt ind fra starten, siger borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune.

Hyllegaard Høje – naturen hvor vi bor

Hyllegaard Høje er et stor-bofællesskab i udvikling. På de 22 ha. blot 10 minutters gang fra Hvalsø station skal der de kommende år udvikles et område med landbrug, natur og fem bofællesskaber. Ønsket er at styrke den lokale natur ved at integrere bofællesskaber og drive landbruget på en måde, der opbygger naturrigdommen og biodiversiteten. Det er naturen først.

Derfor er Hyllegaard Høje den perfekte scene for Arkitekturens dag i Lejre Kommune, fortæller udviklingsdirektør Rebecca Bang Sørensen fra Hyllegaard Udvikling:

-   Vi ser et behov for at gentænke en række elementer i forhold til den måde, vi bygger, bor og lever vores liv på. Forbindelsen til naturen er vigtig, da vi bedst kan værne om noget, vi holder af og forstår. For at værne om naturen som er vores livsgrundlag, er der meget, vi bør forholde os til. Vi skal forholde os til klimaforandringerne, vi skal bidrage til omstillingen til vedvarende energi, vi skal være bedre til at bruge naturlige byggematerialer, have styr på vores affaldsmængder og sortering, beskytte vores grundvand, understøtte lokale arbejdspladser, give plads til den vilde natur, men også landbrug og madproduktion og styrke vores fællesskaber, så vi kan løfte de mange opgaver sammen og finde masser af livsindhold, der hvor vi bor. Alt dette har vi forsøgt at tænke ind i rammerne for Hyllegaard Høje, fortæller Rebecca Bang Sørensen.

Søndag den 3. oktober vil der være debatter, aktiviteter og udstillinger. Udstillingerne er også åbne mandag den 4. oktober fra 10-17. Alle er velkomne begge dage, og tilmelding er ikke nødvendig.

Fakta

Tid og sted:
Søndag 3. oktober kl. 13.00-17.00, Hyllegaard Høje, Åsen 5, Hvalsø.
Udstillingen er åben mandag den 4. oktober kl. 10.00-17.00

Arkitektforeningen står bag Arkitekturens dag. På denne dag inviteres kommuner, kulturinstitutioner, borgere og arkitekter til at udvikle arrangementer, som sætter fokus på, hvordan arkitektur skaber nye forbindelser til natur. Find alle arrangementer her.

Kontakt

Programleder Tina Unger, Lejre Kommune. Telefon 24 67 47 80. E-mail: tiun@lejre.dk 

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22 (modtager ikke sms). E-mail: jebjo@lejre.dk 

Borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune. Tlf. 20 26 13 00. E-mail: carr@lejre.dk 

Udviklingsdirektør Rebecca Bang Sørensen, Hyllegaard Udvikling. Tlf. 40 73 67 57. E-mail: INFO@HYLLEGAARDUDVIKLING.DK