Kampagne: Pas godt på Skolepatruljen – også selvom du har travlt!

Trafikanter passer ikke godt nok på skolepatruljen, der jo ellers hjælper andre sikkert i skole. Det er i løbet af de seneste par år dokumenteret, at skolepatruljens arbejde er blevet mere utrygt. Det skal ny kampagne gøre noget ved.

Skrevet den. 9. september 2021

Med den nye kampagne "Pas godt på skolepatruljen" vil Lejre Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring minde bilisterne om, at de skal vise hensyn, når de møder en skolepatrulje på deres vej. For når der er en skolepatrulje, er der også skolebørn i trafikken.

I 2019 fortalte 4 ud af 10 skolepatruljeelever, at de har haft ubehagelige oplevelser med trafikanter, og knap 3 ud af 10 skolepatruljeelever har oplevet en farlig situation.

Det kan for eksempel være, at en trafikant er kørt for tæt på, eller at skolepatruljeeleven i sjældnere tilfælde er blevet ramt af en cyklist eller bil.

I 2020 viste en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at 44 % af forældrene oplever, at der ofte er trafikkaos på deres børns skolevej, og at det ofte skyldes antallet af biler og bilernes hastighed.

Arbejdet som skolepatruljen møder generelt høj opbakning

Heldigvis får de vrisne og utålmodige trafikanter ikke lov til at ødelægge det positive i at stå skolepatrulje:

-   Eleverne, som står skolepatrulje, er heldigvis overvejende glade og trygge ved arbejdet i langt de fleste tilfælde. De mærker generelt opbakning fra både store og små, der krydser vejen. Kampagnen ”Pas godt på skolepatruljen” skal dog minde de morgentravle danskere om at finde tålmodigheden frem, mens skolepatruljen arbejder, siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Hyppigste problemer som skolepatruljen oplever

1. Cyklister, der cykler bag om skolepatruljen på fortovet eller imellem dem.
2. Bilister der råber og/eller dytter efter skolepatruljen
3. Bilister der kører for hurtigt eller gasser op ved fodgængerfeltet.

Om kampagnen

Kampagnen kører i uge 36-38 og består bl.a. af plakater ved overgangene, hvor skolepatruljen står, presseindsats og film til de sociale medier. I alt deltager 73 kommuner landet over i kampagnen, som du kan læse mere om her.

Kontaktinformation

Kirsten Kramer, Lejre Kommune: kikr@lejre.dk 

Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder, Rådet for Sikker Trafik: 25 72 71 10

Jeppe Gudmandsen, pressekonsulent, Rådet for Sikker Trafik: 28 11 58 63