Over 40 arrangementer i klimaets tegn

Lejre Kommunes klimauger afholdes i år fra 3.-17. september. Foreløbig indeholder programmet over 40 arrangementer, der er planlagt af borgere, virksomheder, organisationer, institutioner, skoler, børnehaver og den kommunale administration.  

Skrevet den. 30. august 2022

Fra klimavenlig køkkenkunst til skraldefest på genbrugspladsen. Fra inspirationsmøde om fremtidens varmeløsninger til høstfest eller sanketur i skoven. Der er noget for alle, når der for anden gang er Klimauger i Lejre Kommune. Ligesom sidste år er det en bred skare af borgere og medarbejdere i Lejre Kommune, der står bag arrangementerne, og tilsammen har de igen skabt et spændende og varieret program:

”Klimaugernes mangfoldighed viser, at klima og bæredygtighed kan tænkes ind i nærmest alt, hvad vi gør. Ingen kan redde klimaet alene, men vi kan alle sammen gøre noget, og klimaugerne er en oplagt mulighed for at blive inspireret og blive klogere”, siger Lejre Kommunes borgmester Tina Mandrup.

Alle klimaugernes arrangementer kan findes på www.lejre.dk/klimauger2022, og det er også her, man kan føje nye arrangementer til.

”Det vil være fint, hvis endnu flere borgere, virksomheder eller foreninger bliver så inspirerede undervejs, at de selv får lyst til at stå for et arrangement – enten i år eller næste år. Og det er muligt at oprette nye events helt frem til sidste dag, i år altså den 17. september”, tilføjer borgmesteren.

Stormøde om fremtidens varmeløsninger
Lejre Kommune har oplevet en massiv interesse for at høre mere om mulighederne for at få fjernvarme eller gode alternativer. Derfor arrangerer kommunen sammen med Lejre Klimagruppe et inspirationsmøde den 11. september om netop dette emne.

Grethe Nørtoft Saabye er formand for Lejre Kommunes udvalg for Erhverv, Klima og Lokal udvikling, og hun siger om arrangementet:

”Det er naturligt, at de stigende energipriser har skabt stor interesse for mere økonomiske og mere klimavenlige opvarmningsformer end for eksempel olie og naturgas. Jeg håber derfor, at mange vil melde sig til arrangementet, hvor vi sammen med Lejre Klimagruppe vil skitsere, hvordan fremtiden lige nu tegner sig for energiforsyningen. Der vil især være fokus på de mulige fælles varmeløsninger i områder, hvor man ikke kan få fjernvarme.”

Mange nye kommunale aktiviteter

Det er som nævnt en bred vifte af arrangører, der sammen skaber Klimaugerne, og de kommunale institutioner er godt med i år. Lige fra Hvalsø Skole, hvor der vil være klimavenlig restaurant, til Bøgebakken Plejecenter, som tilbyder prøvetur på en elcykel. Samme dag – den 14. september - kan man høre om svanemærkningen i Ejby Børnehus. Og hvis man er virksomhedsleder eller iværksætter kan man vælge at tage til erhvervskonference på Sonnerupgaard Gods med blandt andre Connie Hedegaard.

”Jeg er virkelig glad for, at så mange kommunale institutioner er med i Klimaugerne. For det understreger, at ansvaret for klima ikke ligger i et bestemt center, men er noget, vi er fælles om, uanset hvor vi arbejder”, siger borgmester Tina Mandrup.

Fakta:

Se hele programmet for Klimauger 2022 her: lejre.dk/klimauger2022

Lejre Kommune har som medlem af det danske DK2020-samarbejde og det internationale klimanetværk C40 vedtaget en ambitiøs klimaplan med en målsætning om, at kommunen skal være CO2-neutral i 2050 – og have reduceret med 70 % i 2030 sammenlignet med 1990. Læs mere om klima og bæredygtighed på www.lejre.dk/klima