Seniorer hjælper til på ældreområdet uden at miste pension

Otte pensionerede sundhedsfaglige har igen trukket i uniformen og er ansat som timelønnede afløsere i hjemmesygeplejen og på plejecentre. Coronapandemien har skabt mulighed for, at pensionister kan arbejde på den måde uden at blive trukket i pension.

Skrevet den. 12. februar 2022

De var egentlig gået på velfortjent pension efter et langt arbejdsliv som sygeplejersker og social- og sundhedshjælpere, men nu er de igen trådt til og tager vagter, når vagtplanen driller.

Og det gør den ganske ofte i øjeblikket, hvor kombinationen af rekrutteringsvanskeligheder og coronasmitte presser driften.

-   Ældreområdet rammes ekstra hårdt, fordi der i forvejen er pres på grundet den landsdækkende mangel på arbejdskraft. Så det er en rigtig god løsning, at vi nu har bedre mulighed for at trække på de seniorer, der stadig kan og vil give en hånd med. Samtidig ser jeg det som en løsning, der også fremadrettet kan hjælpe os til at løfte velfærdsopgaverne, siger borgmester Tina Mandrup.

På grund af coronasituationen er de normale regler for, hvor meget en pensionist må tjene uden at blive trukket i pension suspenderet i hvert fald indtil udløbet af 2022.

Og det er der indtil videre en god håndfuld pensionerede sundhedsfaglige, der benytter sig af. Og flere er mere end velkomne til at melde sig under fanen – også når coronasmitten er klinget af, siger leder af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen Kristina Jensen, Lejre Kommune:

-   Vores pensionerede kollegaer kommer ind med masser af erfaring og har jo stadig deres faglighed på plads. De yder en kæmpe indsats i denne tid, hvor vi virkelig mærker presset, og hvor de gladelig tager vagter på alle tidspunkter af døgnet. Deres indsats betyder, at vi stadig kan få tingene til at fungere på Grønnehave og i hjemmesygeplejen, siger hun.

Mona Boesen er en af de pensionerede sundhedsfaglige, som har gjort comeback. Hun har i syv år været besøgsven gennem Ældre Sagen og dyrkede tidligere en masse motion ved siden af. Men efter et grimt brud i håndleddet blev hun nødt til at skrue ned for blusset og manglede så noget at bruge tiden på.

Hun gik op på Grønnehave, hvor hun tidligere havde arbejdet og følte sig hjemme med det samme. Da hun henvendte sig til ledelsen på stedet med spørgsmålet, om de manglede folk, var svaret: ”Kan du starte på mandag?”

Nu har hun haft vagter på stedet i et par år og er tidligere blevet trukket i pension på grund af indtjeningen, men kan på baggrund af de nye regler i år søge om at beholde hele pensionen på trods af de mange vagter.

-   Jeg tror aldrig, jeg har haft så mange arbejdstimer, som jeg har nu. Men jeg bor alene, så udover noget familie har jeg jo heller ikke så meget andet. Jeg var der på et tidspunkt 14 weekender i træk, og når det har brændt på, har jeg været afsted hver dag. Men jeg nyder det – jeg er virkelig glad for at være på Grønnehave, siger Mona Boesen.

Fakta

Mona Boesen er en af 4 pensionerede sygehjælpere, der i øjeblikket er ansat på Grønnehave sammen med 1 pensioneret social- og sundhedsassistent. Desuden er der ansat tre pensionerede sygeplejersker i hjemmesygeplejen.

De pensionerede ansatte kaldes på arbejde efter behov og løfter samme opgaver som deres ikke-pensionerede kollegaer.

Kontakt


Borgmester Tina Mandrup, Lejre Kommune. Telefon 24 87 54 87. E-mail: tman@lejre.dk 

Leder af hjemmeplejen og hjemmesygeplejen Kristina Jensen, Lejre Kommune. Telefon 30 78 82 28. E-mail: krje@lejre.dk 

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22 (modtager ikke sms) E-mail: jebjo@lejre.dk