Gode råd til at forebygge brand i skorstenen

Fyringssæsonen er startet, og det samme er sæsonen for skorstensbrande. Her får du nogle gode råd til at fyre korrekt og sikkert op i brændeovnen

Skrevet den. 13. januar 2022

brand

Selv om det er rigtig hyggeligt at ligge på sofaen og lytte til den knitrende ild fra brændeovnen i årets kolde måneder, er det vigtigt at huske de gode råd, når der fyres op. Hvert år rykker brandvæsenet nemlig ud til flere brande, der kunne have været undgået, hvis der var blevet fyret korrekt.  

- Inden for de seneste fem år har der heldigvis været en tendens til færre skorstensbrande end tidligere. Og selv om det går den rigtige vej, er det stadigvæk vigtigt at have fokus på at fyre korrekt. Alene ved korrekt optænding vil man kunne forebygge brand i skorstenen, samtidig med at antallet af skadelige partikler i røgen bliver reduceret, siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsen.

Husk de gode råd
Risikoen for brand kan reduceres ved at følge nogle gode råd og holde øje med ilden.

- Jeg tror, at de fleste kender rådene om, at man skal fyre med tørt brænde, og at der skal være god ilttilførsel. Hvad der nok er mindre kendt, er, at blæst og kulde kan øge risikoen for, om der opstår en skorstensbrand, da blæsten kan være medvirkende til, at der kommer øget træk gennem skorstenen. Tricket er derfor at holde øje med ilden og sikre, at der er en nogenlunde konstant ild, fortæller Kenny Dramshøj Christensen, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber.

Hos Skorstensfejerlauget glæder de sig over, at antallet af brande i skorstene er faldende. Ifølge skorstensfejer Børge Petersen fra Skorstensfejerlauget hænger det blandt andet sammen med det oplysningsarbejde, skorstensfejerne udfører, når de er ude og tilse brændeovne.

- Når vi er ude og tilse brændeovne, får vi som regel en dialog med ejerne. Vi kan se på skorstenene, om der er fyret korrekt, og hvis det er tilfældet, er alt jo godt. Men der er også tilfælde, hvor vi lige skal gentage de gode råd om at fyre korrekt. Derudover er nye ildsteder med tiden blevet bedre, ligesom myndigheder og organisationer de senere år har haft fokus på at forebygge brande i skorstene, siger Børge Petersen.

Hvis uheldet alligevel er ude, skal man endelig ikke hælde vand på ilden. I stedet skal man lukke for lufttilførslen og ringe 1-1-2.

Du kan læse mere om korrekt optænding i brændeovnen med mere på Miljøstyrelsens hjemmeside: Brændefyringsportalen

Har du brug for yderligere råd og vejledning kan du kontakte følgende:

Kenny Dramshøj Christensen, forebyggelsesekspert, Danske Beredskaber: 61 38 44 60
Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert, Beredskabsstyrelsen: 20 89 84 71
Børge Petersen, skorstensfejer, Skorstensfejerlauget af 11. februar 1778: 30 65 11 75