Beredskabschef inden højvande: Vi får brug for hjælp fra borgerne 

Midt i juletravlheden skal borgere langs de to fjorde i Lejre Kommune indstille sig på den højeste vandstand siden stormen Bodil for 10 år siden.

Skrevet den. 19. december 2023

DMI varsler lige nu om forhøjet vandstand fredag på ca. 175 cm i Isefjorden og 182 cm i Roskilde Fjord.

“Det er en meget alvorlig situation, som hænger sammen med, at vi får stormvejr fra nord og nordvest. Hvis vandstanden bliver så høj, som DMI varsler, vil der blive brug for at beskytte en del huse og andre bygninger med sandsække. Derfor har vi i Lejre Brandvæsen besluttet at uddele sandsække fra i eftermiddag og dagligt frem til fredag”, siger Lejre Kommunes beredskabschef Frank Praefke. 

Borgere, foreninger og virksomheder kan hente sandsække på Trællerupskolen og brandstationen i Kirke Hyllinge i disse tidsrum: 

Tirsdag kl. 15:00 – 21:00 
Onsdag kl. 15:00 – 21:00 
Torsdag kl. 15:00 – 21:00 
Fredag kl. 08:00 – 15:00

“Vi har tidligere set, at vandstanden ikke helt når de varslede højder. Men i en situation som denne går vi med livrem og seler. Ellers når vi det ikke, hvis prognoserne viser sig at holde stik, eller vandet stiger endnu mere end varslet”, siger Frank Praefke. 
 

Opfordring til borgerne: Hjælp hinanden og beredskabet 

Udsigten til den forhøjede vandstand er opstået med ret kort varsel. Derfor forudser Frank Praefke, at der vil være borgere, som har svært ved selv at få transporteret sandsække. 

“Jeg håber, at borgere i Lejre Kommune vil være opmærksomme på hinanden lokalt og hjælpe, hvor der bliver brug for det. Det kan være, man har en trailer og derfor kan køre sandsække for naboen. Samtidig vil vi i beredskabet være taknemmelige for frivillige hænder, så vi kan få fyldt alle de sandsække, der bliver brug for”, siger Frank Praefke, som understreger, at enhver hjælp er velkommen. 

Hvis du ønsker at hjælpe med at fylde sandsække, kan du møde op på Trællerupskolen eller på brandstationen i Kirke Hyllinge i de tidsrum, som er nævnt ovenfor. Og det er nok især de første dage, der bliver brug for ekstra hænder.