Efter 45 år i rendegraveren siger Kim farvel

”Jeg elsker mit arbejde, og jeg elsker at køre rendegraver, så det er lidt øv – for nu er det jo pludselig ved at være tid”, siger Kim Kristensen, der efter 45 år i Lejre kommune går på pension

Kim Kristensen
Kim Kristensen

Skrevet den. 12. december 2023

Beslutningen tog Kim for et år siden for at give plads til de yngre kræfter i en sparerunde – og den 21. december er dagen så kommet for Kims sidste arbejdsdag.

Rendegravernes Rolls Royce

Kim bliver 70 til marts, men springer ungdommeligt friskt op i sin Hydrema-rendegraver. ”En Rolls Royce blandt rendegravere”. Gennem 45 år har Kim prøvet flere af slagsen, for rendegraveren har været hans ”værktøj”, siden han som 14-årig gik ud af skolen.
”Dengang havde en rendegraver en skovl på 60 cm. Og man skulle flytte sig fra den ene ende til den anden, når man skulle styre den anden skovl. I dag har vi skovle på op til 180 cm, og så drejer man bare sædet”, fortæller Kim inde fra styrerummet, siddende i det, der ligner en topmoderne gamer-stol med joystick.

Vintertjeneste og brandvæsen

Kims far købte den første rendegraver til familiens maskinstation. Og den blev Kims skæbne:
”Jeg er aldrig blevet spurgt, hvad jeg ville være. Jeg blev det bare – og har været glad for det. Jeg har også været meget glad for at være i Lejre Kommune, og før det i Hvalsø Kommune. Her har været plads til selv at bestemme, hvordan opgaverne skulle løses. Og en god tone blandt kollegaer og chefer”.

Med rendegraveren har Kim gravet brønde og klargjort cykelstier overalt i kommunen – og meget mere. For jobbet i Vej & Park er alsidigt, og man skal springe til der, hvor der er brug for det. Og det har Kim i den grad gjort:

”Da jeg blev ansat for 45 år siden, spurgte Kommuneingeniøren (datidens titel for en leder af en tekniks forvaltning), om jeg ikke også ville være med i det nyopstartede lokale brandvæsen. Og det ville jeg da gerne. Jeg har også kørt vintertjeneste i mange år – det stoppede jeg dog med for to år siden, for det er hårdt at skulle arbejde om natten også”.

Vilde vintre på vejene

Efter et langt arbejdsliv er der mange anekdoter. En af dem handler om vinteren 1978/1979. ”Det var en meget hård vinter, og med rendegraveren kørte jeg mad ud til pensionisterne, der boede ud af de små markveje. ”
Da Kim for to år siden stoppede med at køre vintertjeneste, gik han samtidig ned i tid til 32 timer/ugen. En ordning, der har gjort det muligt for ham at fortsætte i jobbet frem til nu – og han kunne da også være fortsat, men: ”Jeg skal jo stoppe på et tidspunkt”, siger Kim.
At arbejde slipper han dog ikke helt – nu er det bare familien, der får glæde af Kims evner og energi.
Kim Kristensen fejres og takkes for 45 års tjeneste på hans sidste arbejdsdag.