Handicapprisen 2023 går til Hvalsø Bio  

Teleslynge, ordblinde-støtte, plads til kørestole og til demensramte. Handicaprådet belønner Hvalsø Bios mange handicapvenlige tiltag med Handicapprisen 2023

Ole Meibom, formand for Hvalsø Bio, modtog Handicapprisen 2023. Prisen blev overrakt af Birgitte Schytte, formand for Udvalget for Social, Sundhed og Ældre. Også formand for Handicaprådet i Lejre Kommune, Bjarne Ego Jørgensen var tilstede.
Ole Meibom, formand for Hvalsø Bio, modtog Handicapprisen 2023. Prisen blev overrakt af Birgitte Schytte, formand for Udvalget for Social, Sundhed og Ældre. Også formand for Handicaprådet i Lejre Kommune, Bjarne Ego Jørgensen var tilstede.

Skrevet den. 4. december 2023

Hvalsø Bio viser komedier, gyserfilm og de store historiske dramaer. Nu viser de også erindrings-film! I et samarbejde med Ældresagen i Hvalsø, Røde Kors i Hvalsø og Lejre Kommune inviteres demensramte med pårørende, eller plejere, til at se små film, der sætter erindringen i gang. ErindringsBio giver desuden de demensramte familier en mulighed for at “komme ud” sammen og få en god oplevelse, sammen med andre i samme situation. Salen fyldes pænt op og bagefter er der kaffe og kage i cafeen.  

Hvalsø Bio er en virkelig værdig modtager af Handicapprisen. De går forrest i at tilgodese mennesker med handicap og invitere dem indenfor. En tur i biografen er så almindeligt, at vi ikke tænker over det. Men at blive udelukket fra den oplevelse er at blive marginaliseret. Så jeg synes det er så godt, at Hvalsø Bio ikke bare vil være “Midtsjællands kulturelle fyrtårn” for de fleste – men for alle”, siger Birgitte Schytte, medlem af Handicaprådet . Lørdag den 2. december overrakte hun Handicapprisen til Ole Meibom, formand for Hvalsø Bio. 

Lejre Kommunes Handicapråd uddeler hvert år en Handicappris. Formålet med Handicapprisen er at påskønne det ekstraordinære arbejde for personer med handicap og deres vilkår i Lejre Kommune. Desuden skal prisen sætte fokus på arbejdet med at skabe lige vilkår for personer med handicap i Lejre Kommune. Med prisen følger et diplom og 5.000 kroner.  

Begrundelse:
Hvalsø Bio har gennem en årrække lavet tiltag, der tilgodeser mennesker med handicap. Der har længe været teleslynge i biografsalen, hvilket mange med høreapparat har nydt godt af. For et par år siden blev der taget et par sæder ud, så der kan være plads til kørestole. Desuden er der meget god plads fra første række til lærredet, så kørestole kan være foran sæderne. Biografen har SubReader  - et program der hjælper ordblinde og andre, der har svært ved at læse undertekster. SubReader læser underteksterne op og afspiller dem via biografgængerens mobiltelefon. 
ErindringsBio: Et koncept skabt af Det Danske Filminstitut sammen med en række samarbejdspartnere indenfor demensområdet. I Lejre samarbejder Hvalsø Bio med Ældresagen i Hvalsø, Røde Kors i Hvalsø og Lejre Kommune. Der vises et par små dokumentarfilm af ældre dato, hvorefter der er samtaler om filmene over kaffe og kage i cafeen. Invitationerne går gennem demenskoordinatoren til de forskellige plejecentre. Billetter kan også bestilles via biografens hjemmeside.