Lejre Kommune melder sig ud af Kattegatkomitéen

Kommunen vil ikke længere arbejde for en fast forbindelse fra Vestsjælland til Jylland. Det handler om at fjerne usikkerheden, siger borgmester Tina Mandrup.

Skrevet den. 19. december 2023

Lejres kommunalbestyrelse besluttede mandag aften, at kommunen skal træde ud af det tværkommunale samarbejde om en fast forbindelse over Kattegat.

Kattegatkomitéen blev stiftet i 2008, og to år senere sluttede Lejre Kommune sig til. Komitéen havde blandt andet til formål at få Folketinget til at undersøge muligheder og gevinster ved en fast forbindelse, og samtidig ville den arbejde for at skabe politisk opbakning til projektet i Folketinget.
I juni sidste år fremlagde transportministeriet resultaterne af en forundersøgelse, som konkluderede, at der ikke var grundlag for at gå videre med projektet.

“Det er en naturlig konsekvens af forundersøgelsen, at Lejre Kommune nu melder sig ud af komitéen. Lige nu er sagen landspolitisk skudt til hjørne, og vi vil gerne helt fjerne usikkerheden for de borgere, som ville kunne blive påvirket af en fast forbindelse”, siger borgmester Tina Mandrup.

“Der har været tale om, at Holbækmotorvejen skulle udbygges, og at der ville komme en ekstra jernbanestrækning gennem Lejre Kommune i forbindelse med en fast kattegatforbindelse. Det er klart, at det ville betyde ekstra trafik og støj for borgere i Lejre Kommune. Samtidig ville det være ødelæggende for store dele af vores unikke kultur- og naturlandskab. Og selv om vi hele tiden har argumenteret for, at trafikken skulle ledes ad en anden vej, vil vi gerne klart markere, at vi slet ikke ser en fast forbindelse for os”, uddyber borgmesteren.

Beslutningen om at udtræde af Kattegatkomitéen blev vedtaget med 24 ud af 25 stemmer i Kommunalbestyrelsen. Et enkelt medlem af Det Konservative Folkeparti stemte imod.