Flere skal køre sammen i Lejre kommune

Nu kan borgere i Lejre Kommune bruge app’en nabogo til at arrangere samkørsel.  

Skrevet den. 9. juni 2023

“Det giver så god mening at køre sammen, hvis man er flere, der skal samme vej. Transport er en af de væsentligste kilder til CO2-udledning, så derfor er det oplagt at følges ad, når det kan lade sig gøre, i stedet for at køre lige efter hinanden i hver sin bil”, siger Grethe Nørtoft Saabye, som er formand for Lejre Kommunes udvalg for Erhverv, Klima og Lokal udvikling.

Den aftale, som kommunen netop har indgået med nabogo, har tre formål: For det første skal den gøre det lettere for Lejre Kommunes borgere at komme rundt, ikke mindst i områder, som ikke er så godt dækket af offentlig transport. For det andet skal den spare klimaet for drivhusgasser. Og for det tredje skal den bidrage til, at der bliver mindre trængsel på vejene, især i myldretiden.

“Jeg tror, at mange kan få glæde af app’en. Det gælder både kommunens egne borgere og dem, der pendler udefra til arbejdspladser i Lejre Kommune. Jeg har talt med virksomhedsledere, som fortæller, at det kan være svært for deres medarbejdere – f.eks. unge lærlinge – at nå frem til arbejdspladsen med offentlige transportmidler. Og her kan et lift med en bilist jo være en god løsning”, tilføjer Grethe Saabye. 

Også økonomiske fordele

Nabogo er en app til mobiltelefoner, og den findes til både iPhones og telefoner med Android-styresystemet. 

Når man har downloadet app’en og oprettet en profil, kan man selv tilbyde et lift, eller man kan se, om andre tilbyder et lift, man kan få glæde af.

Og der er faktisk en økonomisk fordel ved at tage andre med: 

Nabogo betaler chaufføren 10 kroner per passager, hvis liftet er aftalt via nabogo-app'en. For passageren er de første 10 kilometer gratis. Herefter betaler passageren 75 øre per kilometer direkte til chaufføren, hvis chaufføren ønsker det.

Betalingen sker automatisk, når turen er slut, og Grethe Saabye tror, at den økonomiske tilskyndelse kan gøre en forskel:

“De fleste vil jo gerne gøre noget godt for klimaet og deres medmennesker. Men mange af os er så vant til at have bilturen for os selv, at der nok skal et ekstra lille skub til. Her tror jeg, at den økonomiske belønning kan spille en rolle. For hvis man kører samme tur dagligt og så vælger at have andre med i bilen, vil den lille passagerbetaling jo være et fair bidrag til kørselsøkonomien. Og mon ikke mange så opdager, at det faktisk også er helt hyggeligt?”, tilføjer udvalgsformanden.

Ture vises i rejseplanen.dk

Når brugere af nabogo tilbyder et lift, vises turen på hjemmesiden rejseplanen.dk og i rejseplanens app. I nabogo-appen får man også vist offentlige transportmuligheder, hvis ikke der er nogen bilister, der tilbyder et lift.

“I begyndelsen kan det måske blive lidt svært at finde et lift. Det kan vel sammenlignes med de første telefoner, hvor der ikke var så mange at ringe til. Men hvis mange går ind og opretter deres daglige tur i app’en, er jeg sikker på, at folk hurtigt vil begynde at finde hinanden. Og Lejre Kommune ligger godt rent geografisk. For vores nabokommune Roskilde lå i 2022 på en førsteplads i samkørsler. Så alt i alt håber jeg, at både vores egne borgere og dem, der pendler til Lejre Kommune, hurtigt vil tage app’en til sig”, siger Grethe Saabye.

Nabogo-app'en kan findes både i Apples app-store og hos Google Play. Og der er mange flere oplysninger på nabogos hjemmeside: nabogo.com/da/app/