Flere unge fra Lejre Kommune vælger erhvervsuddannelser  

Samfundet råber efter kloge hænder, og i Lejre Kommune har flere unge svaret ja.  

Skrevet den. 1. juni 2023

22,5 % af eleverne fra 9. og 10. Klasse har søgt ind på en erhvervsuddannelse i år. Det er syv procentpoint flere end sidste år, og dermed er Lejre den kommune med størst stigning i andelen af ansøgere til erhvervsuddannelser. 

“Det er glædeligt, at vi er lykkedes med at nuancere uddannelsesviften, så flere afgangselever vælger bredere. I Lejre Kommune har vi indgået spændende samarbejdsprojekter, og vi tilbyder de unge målrettet uddannelsesvejledning”, siger borgmester Tina Mandrup, og tilføjer:  

“Det er vigtigt, at vi får fortalt, at f.eks. en håndværksuddannelse ikke alene kræver, at du er dygtig med dine hænder. Du skal også kunne tilegne dig kompliceret teoretisk stof. Det skal formidles til både elever og forældre for at give uddannelserne den status, de fortjener.” 

Edison" og individuelle samtaler  

Lejre Kommune har gjort en målrettet indsats for at inspirere og vejlede de unge til at se på flere uddannelsesvalg: 
Kommunens 6. og 7. klasser har de sidste par år været en del af Projekt Edison – en landsdækkende opfinderkonkurrence, der har til formål at vække elevernes interesse for entreprenørskab og iværksætteri. Edison er en del af den partnerskabsaftale, som Lejre Kommune har indgået med Dansk Industri, Roskilde Tekniske Skole, Roskilde Handelsskole og ZBC i Roskilde. 

Noget, der skiller Lejre ud fra andre kommuner, er den politiske prioritering af vejledning for alle unge: Alle elever i 8., 9. og 10. klasse på Lejre Kommunes skoler modtager individuelle vejledningssamtaler, hvor refleksioner og overvejelser omkring egne ressourcer, interesser og forudsætninger sammenholdes med uddannelses- og jobmuligheder og manglen på arbejdskraft indenfor forskellige brancher.  

Og så har erhvervspraktikken været i fokus, for her kan de unge komme ud og gøre sig erfaringer med forskellige erhverv – en god forudsætning for at vælge uddannelse. 

“Det er vigtigt for mig at understrege, at den ene uddannelse ikke er bedre eller finere end den anden. Det vigtigste er, at alle unge træffer deres valg på et veloplyst grundlag og ud fra deres forudsætninger og stærke præferencer. Kort sagt skal uddannelsesvalg træffes med både hoved og hjerte. Det giver også størst sandsynlighed for, at de unge gennemfører deres uddannelse”, tilføjer Tina Mandrup. 

Fakta: Se Børne- og Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik her  og rapporten her.