Robotter, droner og 200 børn nørdede sammen til MAKER Festival 

Der var hektisk, men koncentreret aktivitet, da en større forsamling af skolebørn 8. juni præsenterede naturvidenskabelig opfindsomhed i Hvalsøhallen. 

Robot fra Maker Festival
Robot fra Maker Festival

Skrevet den. 9. juni 2023

Omkring 200 børn fra 3. klasse og opefter trådte ind i Hvalsø Hallerne torsdag morgen for at deltage i årets MAKER festival. Eleverne kom fra skoler i Lejre, Solrød og Køge kommuner, og i hallen  fandt de straks deres stande og kastede sig over en bunke pap. For først skulle de bygge en væg til deres stand, så de på flotteste vis kunne udstille deres produkter. 

Hjemmebygget lyd-væg og lego-opsamler Hele dagen blev eleverne mødt af udfordringer, der satte ideerne i sving, gang i de tekniske og kreative fagligheder og fællesskabet i førersædet: 
Elever fra 6. klasse på Hvalsø Skole præsenterede en interaktiv lyd-væg: Trykkede man på stanniol-knapper på en papkasse, kunne man i høretelefoner høre lydbidder fra skolens musical og interviews med de medvirkende. Eleverne har selv optaget og programmeret, så papkasserne virker.  Stolt forklarede de gæsterne, at man skal have hånden både på den ene knap og et håndtag - for der skal skabes jordforbindelse. 
Elever fra Kr. Hyllinge Skole præsenterede en robot, der kan samle lego-klodser op og selv smide dem i en skraldespand. Og det gjorde den.  
Andre fløj med droner eller affyrede “raketter”, og atter andre præsenterede smukke muleposer og træ-lamper, som de havde laser-cuttet. 

Tre år med MAKER

 Eleverne i Lejre Kommunes skoler har i de sidste tre år haft fokus på de naturvidenskabelige og kreative fag. Lærerne har lært nye kompetencer hos CFU Absalon (læreruddannelsen), og alle skoler har fået makerspaces; rum hvor der er fokus på STEM-fagene (Science, Teknik, Engineering og Matematik) 
MAKER Festival er den store finale, hvor eleverne viser deres produkter frem og løser nye udfordringer; som at sende en raket afsted eller lave farvekoder til en Ozo-bot, så den kan opføre sig som rødhætte i eventyret og dreje rigtigt på et landkort.  

Skærme på den gode måde 

CFU Absalon står bag MAKER Festivalen i samarbejde med Lejre Kommune og Hvalsø Skole:  
“Det her er skærme på den gode måde. Børnene er kreative og skabende. Vi kender ikke selv svaret på de udfordringer, vi præsenterer dem for. Men når de er nysgerrige og frimodige og samarbejder, så kommer de med gode bud på løsninger”, siger Kristian Hjuler, der er pædagogisk konsulent hos CFU Absalon. 
 
Festivalen er ikke kun for eleverne – også lærerne er er med; her mødes de science-interesserede lærere på tværs af skolerne og henter ny inspiration med hjem fra dagens tre workshops.  
Netop kompetenceløftet er også en vigtig del af Maker Festivalen og det tre-årige projekt, der går forud. 

Blandt gæsterne torsdag var Lejre Kommunes borgmester, Tina Mandrup. Hun er ikke i tvivl om, at arrangementet har en betydning, som rækker langt ud over selve dagen 
 
“Engagerende undervisning skaber engagerede elever. Alle her er helt fordybede og tænker ikke over, hvor meget de lærer – de gør det bare, fordi det er sjovt og spændende. Det er god undervisning. Jeg tror på, at det at kunne programmere, er en teknik, man skal kunne mestre på lige fod med at læse og regne. Og det kan være svært at sætte sig og lære at programmere bare for at kunne det. Men skal man programmere for at løse et problem, så er det pludselig et værktøj til at skabe noget. Og at skabe er en drivkraft for mennesket”, siger Tina Mandrup, der selv har været både lærer og skoleleder på en skole, som havde kodning og programmering på skemaet allerede fra børnehaveklassen og hele vejen op gennnem alle klassetrin. 

Baggrund: 
MAKER Festivalen afholdes for første gang i et samarbejde mellem Lejre Kommune, Hvalsø Skole og Center for Undervisningsmidler Absalon. Fra 2020-2023 har Lejre Kommune med støtte fra Villumfonden gennemført et projekt, hvor lærerne fik kompetenceudvikling, og alle skoler fik makerspaces. Projektet skal udvikle kreative og motiverende læringsmiljøer og styrke de praktiske og tekniske fag. MAKER Festival er kulminationen på forløbet for både Absalon, lærere og elever. På festivalen deltager mestendels børn fra Lejre Kommune samt fra Solrød og Køge– sammen med deres lærere 25 lærere. Dagen gennemføres af lærerstuderende fra Absalon.