Borgmestre, rektorformand og pendlere beder minister om møde: Togtrafikken må forbedres

Togene mellem Midtsjælland og hovedstaden kører helt utilfredsstillende. Det mener borgmestrene fra Lejre Kommune og Holbæk Kommune, rektoren for Roskilde Gymnasium og de lokale pendlerklubber. Derfor har de skrevet til transportministeren og bedt om et møde. 

Skrevet den. 8. november 2023

Aflysninger, forsinkelser og overfyldte tog. Det er alt for ofte situationen for de togpendlere, der tager toget frem og tilbage mellem Midtsjælland og hovedstadsområdet.  Det mener borgmestrene fra Lejre og Holbæk og pendlerklubberne i området, og problemet er så stort, at de nu har bedt transportministeren om et møde. 

“Situationen er helt uholdbar. Jeg har for nylig haft et møde med repræsentanter for Hvalsø-Lejre Pendlerklub og pendlerklubben i Tølløse. De kunne fortælle om et pendlerliv, der ganske enkelt ikke hænger sammen, fordi man ikke kan regne med, at toget afgår til tiden, eller at der er plads til alle passagerer. Som borgmestre må vi gøre noget – for det er afgørende, at man som borger i vores kommuner kan nå frem til sit job og hjem igen, siger Tina Mandrup, borgmester i Lejre Kommune. 

Hun har derfor rakt ud til Holbæks borgmester, Lars Qvist, og de er enige om at bede Thomas Danielsen om et møde. 

Tina Mandrup fortæller om mødets formål:

“Det er selvfølgelig i høj grad DSB og Banedanmark, der kan gøre noget ved togdriften. Men det er ikke mit indtryk, at de tager pendlerproblemerne vest for Roskilde alvorligt. Derfor håber jeg, at ministeren vil gøre sit til, at vi på Midtsjælland får en togdrift, som er til at regne med. For det handler ikke bare om, at det er surt at stå og fryse på perronen. For mange er en pålidelig togdrift afgørende for, at de både kan passe jobbet og familielivet. Det må være en kæmpe stressfaktor for forældre, der skal hjem og hente børn, at de ikke ved, om de når det inden lukketid.”  

Det gælder også klimaet

Tina Mandrup understreger, at velfungerende offentlig transport også er vigtig for den grønne omstilling: 

“Over halvdelen af CO2-udledningen i Lejre Kommune stammer fra transport. Et af de væsentlige mål i vores klimaplan er derfor, at flere borgere skal lade bilen stå og i stedet benytte busser og tog. Men det sker jo kun, hvis den offentlige transport virker”. 

Lars Qvist, borgmester i Holbæk Kommune, tilføjer: 

”Tog til tiden. Et gammelt og slidt slogan. Og slet ikke den virkelighed, som pendlerne, der bor vest for Roskilde, oplever. Det er en uholdbar situation for alle, der vælger toget som deres transportform. I Holbæk Kommune er der mange, der pendler ud af kommunen for at passe deres arbejde. En pålidelig offentlig transport er derfor en forudsætning for, at vi får flere til at bruge den offentlige transport. Vores tilflytning og bosætning er også afhængig af, at der er en offentlig transport, som understøtter muligheden for at bo i Holbæk, men arbejde i en anden kommune. I Holbæk Kommune har vi vedtaget en Mobilitetsplan, som arbejder med styrkelse af den kollektive trafik samt understøtte mulighederne for skift mellem bil, tog, bus og cykel ved at opgradere de togstationer, der ligger i kommunen. Vi kan nå et stykke, men hvis ikke der er en pålidelig kollektiv trafik, så lykkes vi ikke samlet set”.  

Rektor bakker op

Borgmestrene får opbakning af Henrik Nevers, som er formand for Danske Gymnasier og Rektor for Roskilde Gymnasium. For på uddannelserne i Roskilde og andre byer mærker man også udfordringerne ved, at elever og studerende mister undervisningstimer på grund af aflyste afgange. 

“Det er helt centralt, at man kan stole på, at toget kommer, og at det går til tiden, så alle – herunder unge – kan komme til deres gymnasier og uddannelsessteder. Det er en stor gruppe, som ikke bare kan tage bilen, og som er helt afhængige af toget. Derfor er uddannelsesinstitutionerne i byer som Roskilde helt afhængige af en pålidelig og velfungerende offentlig transport, hvor eleverne og studerende kan nå frem og ikke mindst til tiden”, siger Henrik Nevers.