Elever fra Hvalsø Skole planter Miyawaki-skov 

330 træer skal binde CO2 og gøre Hvalsø Skole grønnere

Skrevet den. 3. november 2023

Det giver sved på panden at grave huller i tung, leret jord. Det kan Kamille og Jakob fra 5. klasse på Hvalsø Skole tale med om. For de var med til at plante de 330 træer, som tilsammen udgør den nye mini-skov på skolens område. 

Skoven er doneret af Landsforeningen Praktisk Økologi og Friluftsrådet. De 300 træer og buske er arter, som findes vildt i den danske natur. 

Lejre Kommunes borgmester Tina Mandrup talte for børnene, da skoven blev plantet, og hun fik selv lov at sætte et træ i jorden. 

I sin tale sagde borgmesteren blandt andet: 

“Man siger jo, at grønt er godt for øjnene. Og den her skov er god for næsten alting: Den er god for klimaet, fordi den fanger CO2, og samtidig laver den ilt med hjælp fra solens stråler. Skoven gør Hvalsø Skole endnu grønnere, og den minder os hver dag om, at vi skal passe godt på naturen, på klimaet, på vores verden og alt det grønne omkring os - på samme måde, som vi passer på hinanden og os selv.” 

Skoven vokser hurtigt

Det særlige Miyawaki-princip, som skoven er plantet efter, betyder, at skoven hurtigt får en højde og artsrigdom, som det ellers ville tage mange år at opnå. Træer og buske plantes langt tættere end i en almindelig skov, nemlig tre planter per kvadratmeter. Det får dem til hurtigt at skærme af for lyset på skovbunden, og det betyder samtidig, at der bliver mindre lugearbejde.  

Den tætte plantning betyder også, at skoven binder mere CO2.  På Hvalsø Skole er der lagt stier ind i skoven, så eleverne kan gå ind i den - også efter, at den har vokset sig stor. For som borgmesteren sagde om det træ, hun selv fik lov at plante: 

“Pludselig er det blevet højere end én selv. Det har fået sit eget liv. Men det vil alligevel altid - lidt - være ens eget træ. Sådan vil jeg have det med det træ, som jeg planter her lige om lidt. Og sådan har I det måske også med de træer, som I har plantet i dag?” 

Hvalsø Skoles leder, Lars Hansson, kunne samtidig afsløre, at han allerede har søgt penge til at udvide skoleskoven til det dobbelte. Men lige nu står der altså 300 træer, som venter på at gøre en forskel for alle børn og voksne på Hvalsø Skole – og for klimaet. 

Interesserede kan læse meget mere om projektet og princippet bag Miyawaki-skov på Praktisk Økologis hjemmeside: https://www.oekologi.dk/projekter/skoleskove/ 

Kamille, Jakob og borgmester Tina Mandrup planter et træ