Lejre Kommunes borgmester er inviteret til FN’s klimatopmøde 

Borgmestre fra hele verden mødes i forbindelse med COP28 i december

Skrevet den. 3. november 2023

Når verdens ledere mødes i Dubai i december til FN’s klimatopmøde COP28, er der nye deltagere: udvalgte lokale ledere fra hele verden. Og blandt dem er Lejre Kommunes borgmester Tina Mandrup. 

Anledningen er et helt nyt forum: Local Climate Action Summit (LCAS), som her skal samles for første gang. LCAS er blevet til på anledning af New Yorks tidligere borgmester Michael Bloomberg samt Sultan Ahmed al Jaber, som er vært for COP28. 

Bloombergs organisation har udsendt en pressemeddelelse om begivenheden, der skal samle “hundredvis af lokale klimaledere – borgmestre, guvernører, virksomheder, ikke-statslige organisationer og flere – som spiller en stadig vigtigere rolle i forhold til at hjælpe nationale regeringer med at nå deres mål for at reducere udledningerne.” 

Lejre er blandt 20 udvalgte kommuner fra Danmark 

På mødet vil der angiveligt være plads til i alt 20 danske borgmestre, og Tina Mandrup er glad for at være blandt dem, der har fået en personlig invitation: 

“Lejre var en af de første kommuner, som meldte sig ind i klimasamarbejdet DK2020. Vi var også blandt de første, der udarbejdede en klimaplan, og den er vi nu i fuld gang med at omsætte i praksis. Jeg kan jo ikke vide det, men jeg vil tro, at det blandt andet er derfor, at jeg har modtaget invitationen”. 

De udvalgte kommuner får alle udgifter betalt af arrangørerne, og Tina Mandrup ser frem til at udveksle erfaringer og ideer med borgmestre fra andre dele af verden. 

“Som Bloomberg skriver, spiller kommuner en særdeles vigtig rolle, hvis verden skal nå sine klimamål og begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader. Det handler naturligvis om de udledninger, som de kommunale aktiviteter i sig selv giver anledning til. Men det handler især om vores dialog med alle de borgere, virksomheder og andre, som kan være med til at træffe grønnere valg, og som med deres adfærd kan skubbe verden i en mere klimavenlig retning. Klimakrisen kan ikke isoleres til det lokale eller nationale niveau. Krisen er global, og derfor skal vi på tværs af kommuner, lande og kontinenter inspirere hinanden til at tage endnu mere og hurtigere fat på løsninger, der virker.”  

FN’s generalsekretær bakker op om mødet 

Michael Bloomberg er FNs særlige udsending for klima-ambitioner og løsninger (UN Special Envoy for Climate Ambitions and Solutions), og han får opbakning fra generalsekretæren for FN, Antonio Guterres: 

“Byerne er dér, hvor klimakampen groft sagt vil blive vundet eller tabt. Vi skal alle skubbe på for, at arbejdet går hurtigere og når længere. Vi skal fortsætte med at samarbejde, tænke nyt og højne ambitionerne. Det er nødvendigt at mobilisere og udstyre lokale myndigheder med kapacitet og finansiering, så de kan sætte ekstra fart på klimaindsatsen, hvis vi skal bøje udlednings-kurven. Vi skal nå vores mål på 1,5 grader”, udtaler Guterres i pressemeddelelsen fra Bloomberg. 

Local Climate Action Summit finder sted den 1. og 2. december. Interesserede kan læse mere om LCAS og hele klimatopmødet på https://www.cop28.com/LCAS