Nye tal for Lejre Kommunes økonomi: Der skal spares 20 millioner kroner mere end forventet

Det er især øgede udgifter til de specialiserede socialområder og inflationen, der presser budgettet for de kommende år

Skrevet den. 18. august 2023

Der bliver behov for væsentlig større besparelser, end Lejre Kommune forudsagde tidligere i år. Det viser de nyeste beregninger, der er baseret på tal, som Lejre Kommune har fået i sommerens løb. Tallene er blevet fremlagt for Kommunalbestyrelsen på årets andet budgetseminar, der er blevet afholdt torsdag og fredag den 17.-18. august.

”Det er en kombination af flere faktorer, der nu betyder, at vi må spare en del mere end forventet. Udgifterne til især de specialiserede socialområder er steget. Det samme er inflationen, og desværre følger vores forventede indtægter slet ikke med. Samtidig er vi forpligtede til at overholde den aftale, som landets kommuner har indgået med staten om, hvor meget vi samlet må bruge på drift og nye anlæg. Alt i alt betyder det, at vi er nødt til at skære hårdt til. Det er i øvrigt et vilkår, som vi deler med stort set alle kommuner lige nu”, siger borgmester Tina Mandrup.

Fra 20 til 40 millioner kroner næste år

Ved det første budgetseminar i maj var meldingen, at der skulle findes varige besparelser i Lejre Kommunes økonomi på 20 millioner kroner fra 2024 og yderligere 15 millioner fra 2025 og frem. I stedet skal Lejre Kommune nu finde varige besparelser på 40 millioner kroner, og det skal være med virkning allerede fra næste år.

“Jeg er virkelig ærgerlig over, at vi står i den her situation. For uanset hvor vi skærer, er der mennesker som vil kunne mærke det. Men det er Kommunalbestyrelsens ansvar at sikre, at vi vedtager et budget i balance, og som borgmester vil jeg naturligvis gøre alt, hvad jeg kan, for at det kommer til at ske”, tilføjer Tina Mandrup.

Borgmesteren forstår godt, hvis meldingen kommer bag på mange: 

“Det kan nok være svært at forstå, at vi skal spare endnu mere – især fordi regeringen lige har fortalt, at landets økonomi har det bedre end forventet, og at det med statsministerens ord ikke er manglen på penge, der er problemet. Men det er det altså i størstedelen af landets kommuner. Nu er opgaven derfor at finde besparelserne på en måde, så det går mindst muligt ud over borgernes velfærd”.

På tirsdag den 22. august skal Økonomiudvalget drøfte, hvordan besparelserne skal findes. Udvalget forventes at bede om besparelsesforslag for i alt 45 millioner kroner, så Kommunalbestyrelsen har mulighed for at prioritere.

Virtuelt orienteringsmøde for interesserede borgere

Interesserede borgere har i øvrigt mulighed for at få gennemgået forudsætningerne for budgettet på et on-line orienteringsmøde den 30. august kl. 19-21.