Vi sætter farten ned i landsbyerne 

Lejre Kommune sætter farten ned til 40 km/t i flere landsbyer. Det er både godt for trafiksikkerhed, støjgener i byerne og miljøet. Udvalgsformand Bjørn Lykke Sørensen ser frem til at rulle ordningen ud til flere landsbyer

Skrevet den. 28. september 2023

Det sort/hvide byzoneskilte står foran 43 landsbyer i Lejre Kommune, og signalerer, at her må man køre 50 km/t, med mindre der er anden skiltning. Udvalget for Trafik, Miljø og Byggeri ønsker, at der i alle landsbyer netop kommer anden skiltning, så farten dæmpes til 40 km/t. 

I dag har 9 landsbyer en hastighedsbegrænsning på 40 km/t: Biltris, Glim, Gl. Lejre, Kattinge, Kyndeløse, Kornerup, Herslev, Rorup og Øm.  
Her i 2023 arbejdes der på, at også Ejby, Gøderup, Kirke Såby, Langvad, Højby, Nørre Hyllinge og Uglestrup får sat farten ned til 40 km/t. Fra 2024 og frem vil Lejre Kommune kigge på yderligere 25-27 landsbyer. 

”Ved at nedsætte farten forbedrer vi trafiksikkerheden for både bløde og hårde trafikanter. En reduktion af farten på 20% betyder, at bilisten får bedre tid til at reagere, og de cyklende og gående kan bedre aflæse trafikken. Bilernes bevægelsesenergi er endvidere 36% mindre ved 40 km/t end ved 50 km/t. Håbet er, at vi vil få færre og mindre alvorlige ulykker. Samtidig sænkes støjniveauet i vores byer. Jeg synes, det er vigtigt, at vi gør det ensartet, så hver by ikke har forskellige grænser, og skilte. Det gør det nemmere at navigere i og dermed også mere sandsynligt, at grænserne overholdes”, siger Bjørn Lykke Sørensen, der er formand for Udvalget for Trafik, Miljø og Byggeri, der står bag projektet.