Naturvenlig drift virker!

Det vælter frem med nye plantearter på de områder, som Lejre Kommune har drevet naturvenligt siden 2014. Også en sjælden sommerfugl har fundet vej til de områder, der er Vilde med Vilje.

Skrevet den. 13. september 2021

Naturen ser vild ud på flere af Lejre Kommunes arealer. Og det er lige præcis meningen.

For at fremme biodiversiteten droppede Lejre Kommune i 2014 de hyppige ture med havetraktoren og har siden da nøjedes med slå hø på arealerne 1-2 gange om året med en skive- eller fingerklipper.

Og indsatsen har i den grad virket efter hensigten: Ved arealet ved den gamle grusgrav ved Hvalsø er der dukket 46 nye plantearter op. Og 20 nye plantearter er spiret frem på arealerne ved Allerslev Rådhus. Her har blomsterne blandt andet tiltrukket den sjældne dagaktive natsværmer, Hønsetarm-Glansugle.

-   Vi var tidligt på færde med at omlægge til naturvenlig drift i Lejre Kommune. Og nu ser vi resultaterne. Det er en fornøjelse at se de mange forskellige planter, der vrimler op af jorden, både ved grusgraven og rådhuset. Jeg har selv til gode at spotte den nye natsværmer – men måske kan jeg tage resten af kommunalbestyrelsen med ud på sommerfuglejagt i en pause under næste møde, siger borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune.

Lejre Kommune har meldt sig til Miljøministeriets konkurrence Danmarks VILDESTE Kommune og er i øvrigt også med i foreningen Vild med Vilje.

Kommunens indsats begge steder bygger på den politiske vision for kommunen, Vores Sted, som har naturpolitik som en vigtig søjle.

-   Om vi vinder eller ej, så ønsker vi her i Lejre Kommune at gøre en positiv og konkret forskel for de vilde arter på kommunens arealer. Naturen er et omdrejningspunkt her i kommunen, og den udgør en værdifuld ressource for os og vores borgere samt vores mange foreninger, hvor naturen danner ramme om deres aktiviteter, siger formand Ivan Mott, Udvalget for Teknik & Miljø, Lejre Kommune.

Links

Læs mere om konkurrencen Danmarks VILDESTE Kommune
Læs mere om Vild Med Vilje
Læs mere om Lejre Kommunes indsats for den vilde natur her.

Kontakt

Projektleder Stine Stetson, Center for Teknik & Miljø, Lejre Kommune. Tlf. 29 36 89 42. E-mail: scrs@lejre.dk 

Presse- og Kommunikationsansvarlig Jesper Benzon Jørgsholm, Lejre Kommune. Pressetelefon 40 30 77 22 (modtager ikke sms). E-mail: jebjo@lejre.dk 

Formand Ivan Mott, Udvalget for Teknik & Miljø, Lejre Kommune. Telefon 21 53 62 85. E-mail: ivmo@lejre.dk 

Borgmester Carsten Rasmussen, Lejre Kommune. Tlf. 20 26 13 00. E-mail: carr@lejre.dk