Lejre Kommune markerede flagdagen og ny veteranpolitik

Mandag den 5. september dannede Egholm Museum igen ramme om den årlige flagdag for Danmarks udsendte. I år var det samtidig markeringen af, at Lejre Kommune har vedtaget en ny veteranpolitik.

Skrevet den. 6. september 2022

Mandag i sidste uge vedtog en enig kommunalbestyrelse Lejre Kommunes veteranpolitik. Den er blevet til i på opfordring af Lejre Veterancafe, og flagdagen på Egholm Museum var en oplagt anledning til at præsentere politikken.

Samtidig holdt borgmester Tina Mandrup holdt en stærkt personlig tale. Tina Mandrups egen søn var selv med på det sidste hold, der forlod Afghanistan sidste år, og i sin tale sagde Tina Mandrup blandt andet:

”Danmark har mistet 44 mænd og kvinder i Afghanistan. 241 er blevet såret. Var det det virkelig værd? Det er vi nødt til at tro på. Og jeg har gennem tiden hørt nogle af de samme overvejelser fra Danske veteraner: Var det indsatsen værd i Afghanistan? Var det indsatsen værd i Bosnien? 

I sidste ende giver det måske ikke så meget mening at diskutere udfaldet af den enkelte mission. For når I rejser ud – og når jeg som mor siger farvel til min søn….farvel og forhåbentlig på gensyn – ja, så er det jo et højere princip, der styrer. Så er det vores tro på, at vi som land og som verdenssamfund er nødt til at stå sammen og kæmpe for det gode. For medmenneskeligheden. For freden.  For en verden, hvor vi alle sammen kan leve i nogenlunde tryghed. ”

Borgmesteren hyldede veteranerne for at have tjent det højere princip.

”I betaler – og I har betalt – en høj pris for det. Det ved jeg. Også selv om det ikke altid er en pris, som er synlig”, understregede hun.

Ole Blickfeldt, formand for Lejre Kommunes udvalg for Job, Arbejdsmarked & Integration, takkede veterancafeens medlemmer for deres store andel i den nye politik. Og han understregede, at det var en enig kommunalbestyrelse, der havde stem for den:

”Det med enstemmigheden er jeg personligt meget glad for. For det giver jo politikken vægt. Og det er nok også den bedste forsikring, I som veteraner kan få. En forsikring om, at vi i Lejre Kommune mener det alvorligt”.

Veteranpolitikken ligger på Lejre Kommunes hjemmeside her: link

Og den fulde ordlyd af borgmesterens tale er også på hjemmesiden – læs den her.